Constructiile verzi fac parte din responsabilitatea sociala a corporatiilor si o reglementare la nivel european a standardelor verzi de constructie se impune pentru a asigura cresterea acestui sector. Aceasta este una din principalele concluzii din cadrul intalnirilor care au avut loc pe durata Saptamanii Europene a Padurilor, care s-a desfasurat intre 20 si 24 octombrie.
Green Building
Tema "Impactul ’Cladirilor Verzi’ asupra sectorului forestier" si rolul lemnului in constructia verde au fost de mare importanta in cadrul intalnirilor de saptamana trecuta si au fost subiectul mai multor workshop-uri. Delegatii au cazut de acord asupra necesitatii de a promova folosirea lemnului care este un material verde si ieftin pentru constructie si renovare.
Sectorul constructiei de cladiri verzi, rezidential sau non-rezidential, este unul cu mare potential pentru cresterea eficientei energiei si un nou motor economic, a declarat Ed Pepke, reprezentant al Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite (UNECE).
Helmuth Resch, profesor la Universitatea de Resurse Naturale si Stiinte Aplicate din Viena, a tinut sa precizeze ca reglementari la nivel european privind standardele de "green building" se impun avand in vedere ca unele sisteme actuale prevad ca lemnul folosit in constructie sa fie certificat, dar nu si alte materiale ceea ce dezavantajeaza folosirea lemnului.
Au mai intervenit pe aceasta tema Beatrice Spirandelli, de la Asociatia Nationala de Arhitectura Bioecologica din Italia si Carl-Eric Guertin de la Biroul de Export al Lemnului din Quebec, care a facut la randul lui apel pentru incurajarea folosirii lemnului in constructiile non-rezidentiale.
Padurile in lupta impotriva incalzirii globale
Reprezentantii guvernelor UE au reafirmat importanta sectorului padurilor in lupta impotriva schimbarilor climatice si in conservarea biodiversitatii. De asemenea ei au subliniat rolul jucat de paduri in segmentul in crestere al energiilor regenerabile.
S-a cazut de acord si asupra faptului ca actuala crestere a folosirii lemnului in productia de energie este benefica luptei impotriva schimbarilor climatice dar induce o concurenta cu industriile traditionale care folosesc lemnul, situatie care va trebui reglementata.
Prima editie a Saptamanii Europene a Padurilor s-a tinut intre 20 si 24 octombrie si a fost prilejul organizarii a peste 100 de evenimente in 30 de tari europene. Evenimentul principal a fost sesiunea care a avut loc la roma, Italia, intre 21 si 24 octombrie si care a reunit Organizatia pe Alimentatie si Agricultura a ONU, Conferinta ministeriala a protectiei padurilor din Europa si Comisia Economica pentru Europa a Natiunilor Unite (UNECE).
Evenimentele care au avut loc aceasta saptamana la Roma au reunit 400 de participanti din 45 tari.