Salvati Delta critica MMDD in privinta centralelor eoliene

Membrii asociatiei "Salvati Dunarea si Delta!" au criticat, vineri, la Tulcea, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), din cauza ca aceasta institutie nu a intocmit inca o strategie privind centralele eoliene, informeaza Rompres.

"Este o bataie de joc in conditiile in care nu se ocupa nici de legislatie si se joaca cu Hotararea nr. 1213 in care nu prea vrea sa introduca elementele privind biodiversitatea in studiile de evaluare a impactului de mediu, cand legislatia noua in domeniul mediului va exclude orice aspect privind biodiversitatea si cand oricine va putea sa faca un studiu de impact", a declarat coordonatorul proiectelor de mediu din cadrul asociatiei "Salvati Dunarea si Delta", Mihai Proca.

In timpul dezbaterii publice pe tema centralelor eoliene derulata vineri la sediul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sub sloganul "Avem o Delta. Cum procedam?", Mihai Proca si-a exprimat nemultumirea din cauza ca nici un reprezentant al MMDD nu a participat la dezbaterile organizate de asociatie pe tema centralelor eoliene, desi s-au adresat invitatii acestei institutii. "Vom continua dezbaterile pana cand vom avea o reglementare foarte clara in ceea ce priveste zonele in care se amplaseaza centralele eoliene, modul in care se fac studiile de evaluare a impactului centralelor eoliene asupra biodiversitatii. Si in primul rand, Ministerul Mediului trebuie sa plateasca un studiu privind culoarele de migratie ale pasarilor, pentru ca cel existent este deja foarte vechi", a mai spus reprezentantul asociatiei "Salvati Dunarea si Delta!".

Pe parcursul dezbaterii publice organizate vineri, reprezentantii societatilor private interesate in realizarea unor investitii in domeniul eolienelor au criticat legislatia instabila din Romania si au sustinut ca trebuie urmat exemplul statelor europene in domeniul energiei neconventionale. "Pe una din centralele pe care le vom instala in judetul Constanta va exista o camera video pentru monitorizarea efectelor asupra pasarilor, imaginile putand fi urmarite pe Internet de orice persoana interesata. Dar noi nu trebuie sa inventam roata, ci sa preluam din experienta altor state si sa aplicam masurile care protejeaza speciile", a declarat reprezentantul firmei New Energy Grup SRL, Marian Turbatu.

De asemenea, reprezentantul Consiliului Judetean Tulcea, Elena Cojoaca, a afirmat ca strategia pe care o va elabora MMDD in domeniul eolienelor trebuie sa tina cont si de opiniile comunitatilor locale, astfel incat sa nu apara probleme similare celor semnalate in cazul programului Natura 2000.

Potrivit informatiilor oficiale, 253 de eoliene asteapta avizele de mediu din partea autoritatilor judetene. S-a mentionat totodata despre existenta unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului al centralelor eoliene din Dobrogea efectuat de Institutul National de Cercetare Delta Dunarii care nu a fost asumat de MMDD, ca urmare a presiunilor existente in acest domeniu, potrivit afirmatiilor presedintelui filialei teritoriale a Societatii Ornitologice din Romania, Eugen Petrescu.

In 2005, asociatia "Salvati Dunarea si Delta" a organizat primul simpozion national sub sloganul "Avem o Delta. Cum procedam?", in cadrul proiectului multianual de lobby cu acelasi titlu, sponsorizat de compania Coca Cola HBC Romania. Una din temele de lucru ale acestui proiect il reprezinta "Centralele eoliene in Dobrogea", la nivelul judetului Tulcea pana in prezent avand loc numeroase dezbateri pe acest subiect.

spot_img

Ultimele știri