Salvati Delta cere autoritatilor reinundarea controlata a Luncii Dunarii

Asociatia Salvati Dunarea si Delta cere autoritatilor redarea in circuitul natural a zonelor inundabile din Lunca Dunarii. ONG-ul considera inundarea controlata a incintelor agricole din Lunca Dunarii si din Delta Dunarii ca fiind solutia optima pentru contracararea efectelor provocate de cresterile fara precedent ale apelor Dunarii.

Situatia grava de zilele acestea este cauzata de lucrarile de desecare si de indiguire din secolul trecut, in urma carora mii de hectare inundabile din lunca fluviului au fost transformate in incinte agricole si zootehnice. Pretul acelor iresponsabile actiuni de „domesticire a naturii” este platit astazi de mii de familii care traiesc in Lunca Dunarii.

“Incintele agricole Pardina si Sireasa, situate in nord-vestul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii masoara impreuna aproximativ 30.000 de hectare si pot constitui zone de preluare a debitelor crescute ale Dunarii. Prin inundarea controlata a acestor in0cinte, pastrate astazi in mod artificial pentru culturi agricole, pot fi salvate vieti omenesti si se pot economisi sume de zeci de mii de euro pe care statul roman, prin autoritatile locale, este nevoit sa le acopere”, se arata in comunicatul ONG-ului.

Coridorul Verde planuit inca din 2006

O alta suprafata extinsa cu potential de renaturare este Insula Mare a Brailei. Mai mult, reinundarea controlata a zonelor agricole din Delta Dunarii si a Luncii Dunarii poate reda circuitului natural al fluviului zeci de mii de hectare, actiune cu efecte benefice asupra ecosistemelor umede ale Dunarii si Deltei.

„Exista un plan guvernamental de renaturare a Luncii Dunarii – numit "Coridorul Verde" – inca din 2006, aparut dupa inundatii, pe care autoritatile nu l-au prea bagat in seama dupa ce "mortul a disparut de pe trotuar". Inundarea inseamna nu numai refacerea Luncii Dunarii si a biodiversitatii sale, ci si o capacitate de absorbtie alveolara ce preia surplusul la inundatii. Din motive care tin de aceeasi incompetenta si de interesele meschine ale unor functionari publici in coniventa cu diversi proprietari de pamant nu s-a facut mai nimic”, explica Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri