Sacrificii necesare pentru o planeta curata

text de Oana Neneciu

Majoritatea oamenilor sunt pregatiti sa faca sacrificii personale pentru rezolvarea problemei schimbarilor climatice, arata un studiu al BB World Service. Patru din cinci oameni sunt pregatiti sa-si schimbe stilul de viata, proportie valabila in sta tele unite si in china, considerate cei mai mari poluatori ai lumii.

83% dintre respondentii din cele 21 de tari au spus ca, individual, fiecare locuitor al planetei trebuie sau probabil ca va trebui sa-si schimbe stilul de viata pentru reducerea cantitatii de gaze cu efect de sera din atmosfera. In aproape toate tarile din Europa si Statele Unite, majoritatea oamenilor au fost de acord ca preturile combustibililor, care contribuie cel mai mult la incalzirea globala, trebuie sa creasca.

In ceea ce priveste schimbarea stilului de viata si a comportamentului individual, tarile care intrunesc cele mai mari procente ale raspunsului pozitiv sunt Spania – cu 68%, Mexic – cu 64%, Canada – cu 63%, Italia – cu 62% si China – cu 59%. tarile cu cele mai mari procente de oameni care considera ca schimbarile de comportament nu sunt necesare sunt Nigeria -33%, Egiptul – cu 29% si Statele Unite – cu 19%.

Pretul energiei este un alt subiect atins de studiul BBC. "Credeti ca o crestere a preturilor energiei provenita din arderea carbunelui sau a petrolului este necesara pentru incurajarea oamenilor si a industriilor sa foloseasca mai putina energie fosila?" a fost intrebarea la care au raspuns categoric pozitiv 79% dintre respondentii din Chile, 77% dintre britanici, 70% dintre canadieni si 65% dintre americanii intervievati. Australia a intrunit o majoritate clara in ceea ce priveste costul energiei: 81% dintre oameni cred ca o crestere a preturilor este cea mai buna solutie a combaterii schimbarilor climatice. Un total de 61% dintre persoanele intrebate din intreaga lume au raspuns ca o crestere a pretului este absolut necesara sau probabil necesara pentru a diminua cantitatea de gaze nocive din atmosfera.

Cel de-al treilea subiect, cresterea taxelor pentru mediu, a adus pareri impartite in ceea ce priveste necesitatea acesteia pentru o viata mai curata. 50% dintre persoanele intervievate au raspuns ca ar fi binevenita o asemenea masura, iar 44% nu sunt de acord cu o schimbare atat de drastica. Pe de alta
parte, daca taxele ar fi directionate catre tehnologii pentru energie curata si eficienta, 77% dintre oameni ar fi de acord sa plateasca taxe mai mari, iar daca alte taxe ar fi reduse si, astfel, totalul ar ramane ca in prezent,
75% dintre cei intervievat i sustin cresterea taxelor pentru mediu. China, tara in care in fie care saptamana se construieste o noua centrala energetica pe baza de car bune pentru a satisface cererea economica, a iesit in frunte, 85% dintre cei intrebati fiind pentru o marire a taxelor de mediu. "Studiul arata clar ca oamenii sunt mai mult decat pregatiti sa ia asupra lor o parte din povara pe care o constituie incal zirea globala, chiar mai pregatiti decat unii dintre politicienii din lume", a declarat Doug Miller, directorul GlobeScan, compania care a executat studiul pentru BBC.

La sondaj au participat 22.182 de persoane din 21 de tari, din zone rurale si urbane, iar chestionarul a fost completat fie pe strada fie prin telefon.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri