Ministerul Mediului a lansat marţi, 19 martie 2024, Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Anul acesta, bugetul pentru Rabla Plus este de 1 miliard de lei, iar pentru Rabla Clasic de 300 de milioane de lei. Persoanele fizice se pot adresa producătorilor validaţi, iar persoanele juridice pot încărca în aplicaţia informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.
”Sunt bucuros că lansăm Rabla pentru autovehicule la fabrica Ford. Sunt plăcut impresionat de numărul mare de angajați, de cifrele care definesc activitatea Ford România: la fiecare 61 de secunde o mașină părăsește poarta fabricii și se produc 1.000 de motoare în fiecare zi. Am văzut cât de importantă este tehnologia nouă și cât de importante sunt investițiile făcute aici. Bugetul record, de 1 miliard de lei pentru transportul verde, se corelează foarte bine cu vestea că la Ford România se va produce, în curând, prima mașină electrică. Așteptăm să vedem prima mașină electrică produsă în România pentru că aceasta este o șansă ca subvențiile acordate prin Programul Rabla plus să rămână în țară, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra economiei României. Evident, că sunt și alte beneficii precum: reducerea amprentei de carbon, pentru că producem mașinile aici, nu le mai transportăm de la mii de kilometri, nu mai folosim materiale ce poluează mediul, reducem emisiile de noxe despre care vorbim atât și știm că ne fac viața grea, aerul irespirabil, mai ales în aglomerările urbane, nu în ultimul rând, menținem și creăm locuri de muncă , în special, locuri de muncă verzi”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Din datele puse la dispoziție de AFM, în 2016 s-au achiziționat 39 de mașini pur electrice, în 2018 – 699, în 2020 – 2.411, în anul 2021 vorbeam deja de peste 10.000 de autovehicule electrice, pentru ca în 2023 să înregistrăm aproape 11.500 de mașini pur electrice.
”În total, la această categorie, până acum, s-au achiziționat 38.418 mașini pur electrice”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.
Obligativitatea aplicării pe autovehiculele achiziționate a unui autocolant, ca element de vizibilitate și de identificare a vehiculelor care au beneficiat de facilități guvernamentale, reprezintă o noutate importantă în 2024.
Ministrul Mediului a mai spus că este important ca banii alocaţi pentru Rabla plus să rămână în România.
„Este o veste extraordinară pentru mediu, pentru calitatea aerului în România şi pentru economia românească în general. Asta nu înseamnă doar un aer mai curat şi mai puţine noxe în atmosferă, ci şi că banii pe care îi punem la dispoziţie pentru Rabla plus vor rămâne în România. Este extrem de important ca aceşti bani să nu plece peste hotare. De multe ori, fi că finanţăm panouri fotovoltaice, fie că finanţăm autovehicule electrice, constatăm că de multe ori banii nu rămân nici în România şi nici măcar în Europa”, a mai pus Fechet.
De asemenea, ministrul Mediului, Mircea Fechet, consideră că, şi în condiţiile unei bonificaţii mai mici, apetitul pentru maşini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut.
”Eu cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care de multe ori nu depăşeşte 25.000 de euro cred că e o sumă binevenită şi cred că e o sumă care ar putea să determine o persoană să achiziţioneze un autoturism electric în detrimentul unui autoturism cu combustie internă”, afirmă el.
Pentru Programul Rabla Plus
Solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării a maximum două autovehicule uzate.
Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate oferite spre casare, este de 25.500 pentru o mașină electrică sau o mașină nouă cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta. Ecotichetul are o valoare de 13.000 de lei pentru o mașină nouă electric hybrid sau pentru o motocicletă electrică, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.
Acest ecotichet se acordă doar pentru autovehicule electrice a căror valoare nu depășește 70.000 de euro, cu TVA inclusă.
Pentru Programul Rabla Clasic
Prima de casare, în valoare de 7.000 lei, se acordă pentru autovehiculele noi a căror valoare nu depășește 60.000 euro, TVA inclusă și au emisii maxime de CO2 de 150 g/km în sistem WLTP, cu excepția motocicletelor.
Ecobonusuri adiționale pot fi obținute pentru: autovehiculele cu emisii de CO2 de maximum 120 g/km în sistem WLTP, autovehiculele echipate cu motorizare GPL/GNC, autovehiculele hibride, casarea autovehiculelor uzate cu o vechime de minim 15 ani sau cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Pentru ambele programe, instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de facilități speciale, inclusiv prima de casare sau ecotichet, în funcție de opțiunile de achiziție și precondițiile stabilite.
„Prin lansarea din acest an, am ajuns la a 20-a ediție a Programului Rabla Clasic și la al 9-lea an de când acordăm finanțare în cadrul Programului Rabla Plus. Am reușit astfel să scoatem din circulație peste 1 milion de autovehicule vechi poluante, s-au achiziționat peste 700 de mii de mașini noi. Aceste cifre demonstrează că am muncit mult, am muncit bine și am derulat cu succes cel mai longeviv program guvernamental din România”, a precizat președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Programele se vor desfășura în etape, în limita sumelor alocate, astfel:
Rabla Clasic:
- Sesiunea 19 martie – 19 aprilie 2024:
- Persoane juridice – 60 de milioane de lei
- UAT-uri și instituții publice – 60 de milioane de lei;
- Sesiunea 19 martie – 25 noiembrie 2024:
- Persoane fizice – 180 de milioane de lei.
Rabla Plus:
- Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024:
- Persoane juridice – 140 de milioane de lei;
- UAT-uri și instituții publice – 140 de milioane de lei.
- Etapa I: 19 martie – 18 august 2024
- Persoane fizice – 420 de milioane de lei.
Etapa a doua a programului Rabla Plus va avea loc în perioada 19 august – 19 septembrie 2024 și va avea un buget de 120 milioane pentru persoane juridice, UAT-uri și instituții publice și 180 milioane lei pentru persoane fizice, care se vor putea înscrie în perioada 19 august – 25 noiembrie 2024.