S-au inventat electronicele care nu mai poluează mediul

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă unele din cele mai poluante tipuri de deșeuri la ora actuală. Miliarde de oameni folosesc diverse dispozitive electrice și electronice care, odată ce ies din uz, devin periculoase pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor, dacă nu sunt colectate spre reciclare conformă.

Tocmai de aceea, cercetătorii caută, de ani buni, o alternativă ecologică la clasicele echipamente electrice și electronice. După ani buni de studiu și teste, cercetătorii și inginerii de la Universitatea Binghamton au dezvoltat o tehnologie inovatoare cunoscută denumită papertronics. Această inovație reprezintă o combinație ingenioasă între electronica tradițională și materiale biodegradabile, oferind o serie de beneficii semnificative pentru mediu și pentru societate în ansamblu.

Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, specializată în colectarea spre reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, explică de ce noua tehnologie ar putea deveni soluția salvatoare pentru ca generațiile următoare să nu se mai confrunte cu problema poluării excesive a DEEE-urilor.

”Papertronice sunt considerate electronicele viitorului deoarece sunt construite având la bază materiale prietenoase cu mediul înconjurător. Ele nu vor folosi baterii tradiționale, fabricate din metale și acizi caustici, ci baterii flexibile, realizate din hârtie, fluide, bacterii bune și polimeri. Una dintre cele mai notabile caracteristici ale papertronics este capacitatea de a se degrada în mod natural în timp, fără a lăsa în urmă reziduuri toxice sau dăunătoare pentru mediu. În plus, vor fi pliabile, durabile, cu costuri reduse de producție. În prezent, această tehnologie se află în stadiu de testare, însă, odată ce va fi implementată la scară largă, va reprezenta o reală soluție salvatoare a mediului înconjurător. În prezent, echipamentele electrice și electronice, pe care le folosim cu toții, devin deșeuri periculoase când ies din uz pentru că, din păcate, doar o mică parte ajunge să fie reciclată. Până ajungem să ne bucurăm de viitoarele Papertronics, este important să știm cum să procedăm cu echipamentele pe care le folosim în prezent. Nu le aruncăm la gunoiul menajer, nici în mediul înconjurător, ci apelăm la colectori specializați care să le preia spre reciclare”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.

Pentru că au la bază materiale biodegradabile, cum ar fi hârtia, cartonul și alte compoziții organice, atunci când Papertronics vor ajunge la sfârșitul ciclului de viață, vor putea fi reciclate ușor sau, pur și simplu, lăsate să se degradeze în mod natural, fără a avea un impact negativ asupra ecosistemului.

”Papertronics promovează și o abordare circulară în ceea ce privește utilizarea resurselor, deoarece înlocuiește materialele finite și neregenerabile cu opțiuni sustenabile și biodegradabile. Acest lucru contribuie la reducerea presiunii asupra resurselor naturale și la diminuarea amprentei de carbon asociate cu producția și reciclarea EEE-urilor tradiționale. Ar fi o inovație extrem de importantă și reprezintă o soluție viabilă pentru a scădea volumul DEEE-urilor generate anual, în contextul în care anul 2023 s-a încheiat cu un record absolut la nivel mondial în ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice. Omenirea a generat peste 61,3 de milioane de tone de astfel de deșeuri, o cantitate de 15 ori mai mare decât greutatea Palatului Parlamentului din București, care cântărește 4,1 milioane tone și este cea mai grea clădire din lume. Doar 18 % dintre aceste deșeuri au fost tratate și reciclate în mod corespunzător”, precizează Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt categoria de deșeuri cu cea mai mare rată de creștere la nivel global, asta în timp ce procesul de reciclare nu ajunge nici măcar la o cincime din cantitatea totală generată.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri