Oamenii de știință au descoperit că păsările marine sunt atrase de resturile de plastic din cauza mirosului pe care acestea îl emană, spun cercetătorii Universității California. Aflate în derivă, deșeurile de plastic sunt acoperite de alge care emană un miros foarte similar cu cel al krill-ului pe care multe păsări marine îl consumă, potrivit The Guardian.
Această descoperire ar putea explica de ce anumite păsări, cum sunt albatroșii, care se bazează pe miros în căutarea hranei, sunt extrem de expuse la ingerarea deșeurilor de plastic.
Animalele au, de obicei, un motiv pentru deciziile pe care le fac. Dacă dorim să înțelegem cu adevărat de ce animalele mănâncă plasticul din ocean, trebuie să ne gândim la modul în care animalele își găsesc mâncarea”, a declarat Matthew Savoca, cercetător în cadrul Universității California, și autorul principal al studiului.
Rata de poluare cu plastic este în creștere constantă în toată lumea. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, circa opt milioane de tone de plastic — îndeajuns pentru a acoperi fiecare metru de coastă din lume — ajung în ocean în fiecare an.
Păsările și alte animale marine, inclusiv țestoasele și peștii, înghit obiecte din plastic, fapt ce dăunează organelor interne, provoacă ocluzii intestinale și crește nivelul de substanțe chimice din țesuturi.
Studii anterioare atrăgeau atenția că unele păsări își hrănesc puii cu deșeuri, probabil confundându-le cu hrana.
Berry Mulligan din cadrul Societății Regale pentru Protecția Păsărilor a atras atenția că ”păsările marine reprezintă unul dintre cele mai amenințate grupuri de păsări din lume” și a declarat că este dificil de estimat ”magnitudinea problemei la nivel global”.
Specialiștii au recomandat fabricarea de obiecte de plastic care nu acumulează alge.