S-a deschis o stație nouă de biogaz în județul Neamț

Stația de biogaz din localitatea Cordun, județul Neamț, va produce 1.000 mc de biogaz pe oră, livrând energie electrică în sistemul național. Totodată, energia termică rezultată va fi folosită pentru autoconsum.

Biogazul este un biocombustibil regenerabil obținut prin digestia anaerobă a deșeurilor organice, precum resturile alimentare și deșeurile animale.

Gunoiul de grajd, uleiul de gătit uzat, resturile alimentare, apele uzate și cele reziduale sunt exemple de materii organice care pot genera biogaz prin digestie anaerobă [fără oxigen, n.red.].

Acest proces natural generează un amestec de gaze, în principal metan și dioxid de carbon, dar și cantități mici de alte gaze.

Datorită conținutului de metan, care variază între 50-75%, biogazul este inflamabil și produce o flacără albastră intensă, fiind astfel o sursă valoroasă de energie electrică și termică pentru utilizări industriale.

Transformarea deșeurilor în biogaz nu doar că facilitează sustenabilitatea, ci și susține tranziția energetică, oferind o alternativă ecologică la combustibilii fosili și contribuind la diminuarea amprentei de carbon.

Această tehnologie reprezintă o soluție eficientă pentru convertirea emisiilor provenite din fermele de animale în combustibil, precum și pentru combaterea risipei alimentare.

Stația de la Cordun
Noua stație de biogaz de la Cordun este parte din conceptul inovativ Sustementality for live al Genesis Biopartner, companie de holding, cu specializări în construcții, energie regenerabilă și dezvoltare imobiliară, atât în România, cât și la nivel internațional.

Deșeurile recepționate la stația de biogaz sunt supuse unui proces de tratare, iar ulterior sunt introduse către o linie de fermentație, care poate produce o cantitate de peste 1.000 de metri cubi de biogaz pe oră.

Biogazul obținut este tratat și introdus în două centrale de cogenerare pentru a produce mai departe energie electrică ce va fi livrată în sistemul energetic național.

Totodată, produce energie termică pentru autoconsum și fertilizator organic, cu un impact minim asupra mediului.

Instalație este una modernă, care poate procesa capacități destul de mari de diverse tipuri de deșeuri. Are o hală de procesare generoasă, echipamente de ultimă generație, benzi de sortare, sisteme de despachetare, sisteme de separare plastice, astfel că plasticul rezultat este și el reciclat.

Vorbim de un impact mare asupra mediului, în privința reciclării deșeurilor organice, care, în loc să fie nocive pentru mediu, să putrezească și să emane metan – factorul care contribuie cel mai mult la încălzirea globală, după dioxidul de carbon -, aceste deșeuri sunt reciclate și transformate în energie termică și electrică,” afirmă Michael Dietrich, fondatorul Genesis Biopartner.

Impact
Stația de biogaz de la Cordun va crea inițial 20-25 de locuri de muncă directe, iar alte zeci de locuri vor fi generate indirect prin colaboratorii și furnizorii locali.

Investiția sprijină și dezvoltarea bugetului local și a infrastructurii, consolidând Cordunul ca un hub economic regional.

Această stație ne ajută să reciclăm deșeurile alimentare din regiunea Moldovei și creează noi locuri de muncă”, declară primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu. „Astfel de proiecte sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și pentru întoarcerea celor plecați în străinătate.”

Investiția inițială pentru dezvoltarea stației s-a ridicat la 17 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a stației de biogaz de la Cordun, de la sfârșitul lunii septembrie au participat, printre alții, Mircea Fechet, ministrul Mediului și Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

România, gestionează anual aproape 2 milioane de tone de biodeșeuri, potrivit ministrului Mediului.

„[I]ar ele, în loc să ajungă în biodigestoare, în instalații de tratare, de cele mai multe ori ajung pe gropile de gunoi, unde generează poluare, disconfort olfactiv, costuri mai mari – până la urmă – pentru cetățenii care plătesc taxă de salubritate în fiecare lună, și apreciez să văd că sunt situații în care, cu capital privat, reușim să avem astfel de investiții”, a criticat acesta.

În prezent, Genesis Biopartner deține două stații de biogaz: una în Filipeștii de Pădure, Județul Prahova, cu o capacitate de 2.13 MW electric și 2.00 MW termic, și alta în Cordun, Județul Neamț.

De asemenea, grupul are în construcție alte două stații de biogaz, în Pișchia, Județul Timiș și Almăj, Județul Dolj.

Toate cele trei stații din Cordun, Pișchia și Almăj vor avea o capacitate instalată de 2.99 MW electric și 2.87 MW termic.

Potrivit site-ului de informatii de mediu Ecowatch.com, un singur megawat-oră poate alimenta:
  • 1,2 luni de energie electrică pentru o casă americană medie,
  • 3.600 de mile conduse de o mașină electrică,
  • 2 frigidere care funcționează timp de un an,
  • 2 becuri de 60 de wați care funcționează continuu timp de un an.

Biogazul reprezintă o sursă esențială de energie pentru viitor, fiind utilizat pentru generarea de electricitate și căldură.

Utilizarea surselor regenerabile de energie nu doar că este eficientă din punct de vedere economic și ecologic, dar oferă și un suport valoros pentru sectorul agricol.

#biogaz #energieregenrabila #agriculturasustenabila #dezvoltaredurabila #tehnologiiverzi #economiecirculara #investitiiverzi #proiecteecologice #biogas #sustainability #renewableenergy

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri