Pentru marii consumatori ar fi mai avantajos sa solicite mai degraba o sustinere a productiei de energie eoliana si sa incheie contracte cu producatorii de energie eoliana pentru ca astfel de contracte de energie reduc consistent costurile la factura de electricitate, considera Ionel David, directorul executiv al Asociatie Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Precizarea acestuia vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mari cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.
Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012”, a precizat Ionel David, intr-un comunicat de presa.
El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi”, a explicat David.
Pretul electricitatii din Romania, unul dintre cele mai reduse din UE
Romania plateste 0,07542 euro/kWh, Germania plateste in schimb 0,11567 euro/kWh, Franta 0,07761 euro/kWh, Ungaria 0,10383 euro/kW”’, se mai arata in comunicat.
RWEA considera ca afirmatiile facute de marii consumatori cu privire la scutirea a 85% de la plata feed-in-tariff sau a certificatelor verzi in tarile membre europene sunt nefondate.
Trebuie subliniat ca nicaieri in Europa marii consumatori nu sunt scutiti intr-un procent de 80%-85%. Dimpotriva, exista tari europene impotriva carora au fost initiate proceduri de infringement pe motiv ca au luat masuri de ajutorare a marilor consumatori. Explicatia este simpla: acest gen de ajutorare distorsioneaza libera concurenta pe piata europeana”, mai spun reprezentantii Asociatiei.
Acestia considera ca nu este echitabil ca factura pentru consumatorul casnic sa devina tot mai impovaratoare pentru ca marii consumatori industriali sa fie scutiti de la plata certificatelor verzi.
De asemenea, nu este echitabil ca, la solicitarea marilor consumatori si in urma aplicarii Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2013 de catre autoritati, o serie de producatori de energie eoliana care au credite la banca si au primit finantare europeana sa fie acum in incapacitate de plata”, apreciaza Ionel David.
Romania si-a facut planul pe 10 ani la regenerabile
In 2 ani, Romania si-a facut planul pe 10 ani la energia din surse regenerabile, a declarat Marian Nastase, presedintele Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC).
In 2 ani, Romania si-a facut planul pe 10 ani la energia din surse regenerabile. Astfel ca vom plati in 2013-2020 pretul maxim pentru subventiile la regenerabile. Iar pretul pe care il platim pentru ca suntem fruntasi in Europa la energia regenerabila este pierderea competitivitatii produselor romanesti in afara granitelor”, a spus Marian Nastase.
Comisia Europeana si-a propus ca, in 2020, 20% din consumul de energie sa fie din surse regenerabile, iar Romania s-a angajat ca 24% din consumul de energie sa provina din surse regenerabile, tinta pe care a atins-o deja in acest an.
Numarul proiectelor eoliene a crescut cu 9%, iar al celor de energie fotovoltaica cu 121%. La finele lunii septembrie a.c. erau proiecte solare de aproape 600 de MW fata de 48 de MW, la 31 decembrie 2012”, a subliniat Nastase.
Asociatia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC) include cei mai mari consumatori de energie din tara printre care se numara Alro Slatina, ArcelorMittal Romania, Lafarge, Tenaris si Saint-Gobain.