Rwanda a adus cinci rinoceri negri din Europa în cadrul unui program de repopulare

Cinci rinoceri negri crescuţi în captivitate în mai multe ţări europene au ajuns luni în Rwanda, ţară în care această specie este considerată dispărută de 12 ani şi pe care autorităţile vor să o repopuleze.

Două femele şi trei masculi au fost eliberaţi în incinte de protecție și, eventual, vor fi introduse în câmpii deschise pentru a crește diversitatea genetică a populației de rinocer.

„Cei cinci rinoceri sunt o mare reuşită pentru agenda de conservare din Rwanda”, a asigurat Belice Kariza, şefa pentru Turism a Consiliului de Dezvoltare din Ruanda (RDB); entitate responsabilă cu proiectul de repopulare. 

Este vorba de cel mai mare transfer din istorie de rinoceri europeni în Africa, după efortul coordonat de RBD şi trei grădini zoologice europene – din Cehia şi Danemarca – cu scopul de a impulsiona prezenţa acestei subspecii, aflate în pericol sever de dispariţie.

Venirea celor cinci exemplare ridică la 25 numărul total al rinocerilor din parcul din Akagera, unde existau peste 50 de animale în anii ’70, dar care în 2007 au dispărut din cauza braconajului. 

În perioada în care au trăit în parcul zoologic ceh din Dvur Kralove, cei cinci rinoceri selectaţi – purtând numele Jasiri, Jasmína, Manny, Olmoti şi Mandela – au învăţat să se adapteze la viaţa în comun, inclusiv să răspundă la nume atunci când sunt chemaţi de îngrijitori. 

Din mai 2017, Rwanda luptă să repopuleze fauna ţării cu aşa-numiţii „Big 5” leul, elefantul, bivolul african, rinocerul şi leopardul, cu scopul de a face mai atractive parcurile sale, promovând turismul şi activităţile de safari.

Se estimează că la nivel mondial au mai rămas doar 700 de rinoceri din această subspecie în libertate, dintre care 600 localizaţi în Kenya şi mai puţin de o sută în Tanzania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri