Rusia construieste o centrala nucleara la Belene, Bulgaria

Bulgaria si Rusia au semnat vineri, la Sofia, un contract oficial in valoare de patru miliarde euro referitor la constructia unei centrale nucleare de conceptie ruseasca la Belene, transmite AFP.

Contractul a fost semnat in cadrul vizitei la Sofia a presedintelui rus Vladimir Putin.

Acesta este primul contract de constructie a unei centrale nucleare intr-o tara membra a Uniunii Europene semnat de grupul rus OAO Atomstroyexport, controlat in proportie de 49,8 la suta de gigantul Gazprom. Atomstroyexport este societatea care a construit majoritatea centralelor nucleare din fostul lagar socialist, inclusiv cea de la Kozlodui (Bulgaria).

La inceputul lunii decembrie 2007, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru constructia la Belene a doua reactoare de conceptie ruseasca cu o capacitate de 1.000 de MW fiecare. Este vorba de reactoare VVER cu apa presurizata de un nou model, V-466, care pana acum nu a fost instalat la nici o centrala nucleara din Europa. Compania bulgara Natsionalna Elektricheska Kompania (NEC) a precizat ca firma rusa Atomstroyexort utilizeaza acest reactor pentru constructia a doua centrale in China si India.

Ministrul roman al Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a precizat ca guvernul bulgar a respectat in totalitate conventiile internationale Espoo si Aarhus privind proiectul centralei nucleare de la Belene.

"Inca din anul 2003, responsabilii bulgari ne-au prezentat proiectul constructiei centralei de la Belene. In perioada 2005-2006, au avut loc consultari cu cetatenii romani din zona pentru masuri urgente de protectie – pana la 30 kilometri si din zona monitorizata in jurul centralei – intre 30 si 100 km. Consultarile au respectat Conventia Aarhus privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie in problemele de mediu. Proiectul bulgar respecta si Conventia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier. In baza acesteia, noi vom supraveghea ca lucrarile ce vor demara in acest an sa nu puna in pericol calitatea factorilor de mediu", a mentionat Korodi.

Principalul subcontractant international pentru proiectul centralei de la Belene este consortiul franco-german Areva/Siemens, care urmeaza sa furnizeze echipamentele de securitate, sistemele de control si gestiune, sistemele electrice si o parte din sistemele de incalzire si climatizare.

Constructia noii centrale este programata sa inceapa la finele acestui an, urmand ca primul reactor sa intre in functiune in 2013 si al doilea in 2014. Durata de functionare a centralei de la Belene este de 60 de ani iar potrivit ministrului bulgar al Economiei, Petar Dimitrov, energia electrica produsa la Belene va avea un pret de cost cuprins intre 0,036 si 0,037 euro pentru fiecare kWh.

Noua centrala de la Belene va compensa pierderile rezultate ca urmare a inchiderii reactoarelor trei si patru de la Kozlodui si va permite Bulgariei sa ocupe din nou pozitia de principal exportator de energie
electrica din regiunea Balcanilor.

In 2006, Bulgaria a exportat o cantitate record de energie electrica 7,8 miliarde KWh, acoperind aproximativ 70 de procente din deficitul de energie electrica din Grecia, Romania, Serbia si Macedonia. In 2007 exporturile de energie electrica ale Bulgariei s-au redus la 300 milioane KWH si chiar au fost oprite complet in aceasta saptamana.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri