RPIA: Investitiile in fotovoltaic depasesc 80 milioane euro

Desi optimist, Ciprian Glodeanu nu se asteapta ca in 2013 potentialul tehnologiei fotovoltaice sa fie atins

Valoarea investitiilor facute in sectorul fotovoltaic pana in prezent este de aproximativ 80 milioane de euro, la care se adauga sume investite in proiecte ce se afla in diferite stagii de dezvoltare, dar care nu au fost momentan concretizate, a declarat, pentru Green Report, Ciprian Glodeanu, presedintele Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA).

In ciuda zvonurilor aparute, suntem optimisti ca anul 2013 va fi unul bun pentru sectorul fotovoltaic, insa nu va fi un an in care potentialul acestei tehnologii sa fie atins. Avand in vedere ca pana la sfarsitul anului 2012 au fost conectati aproximativ 50 MW de energie solara si in prezent exista 291 MW cu autorizatie de infiintare (conform cifrelor furnizate de ANRE) putem estima aproximativ 300 MW instalati pana la sfarsitul lui 2013”, a adaugat Glodeanu.

Acesta a subliniat ca, avand in vedere cadrul generalizat de nesiguranta ce a cuprins sectorul fotovoltaic,  este foarte greu de estimat care vor fi capacitatile instalate in anul 2013.

Pana la clarificarea situatiei actuale privind zvonurile de modificare a schemei de suport cu certificate verzi, preconizam ca proiectele deja incepute vor fi definitivate, iar proiectele importante noi vor fi amanate sau suspendate pana la clarificarea situatie”, a punctat presedintele RPIA.

Intarzierile legislative au franta potentialul de dezvoltare

Totusi, dezvoltarea acestor proiecte este strans legata de o multitudine de factori: de exemplu finantari bancare, investitii in retea, stabilitate legislativa etc. Oricare dintre acesti factori poate influenta foarte mult cantitatea de energie din surse solare produsa la finalul acestui an incat este foarte greu de prognozat o cifra exacta.

Dezvoltarea sectorului fotovoltaic in Romania nu si-a putut atinge potentialul datorita faptului ca aplicarea diferentiata a schemei de ajutor pentru tehnologiile sustinute de legea 220/2008 a fost intarziata pana in octombrie 2011. Ulterior acestei date, au survenit modificari importante ale legislatiei privind sectorul energiei electricce ce au avut un impact negativ asupra noilor investitori, in special cei din industria energiei regenerabile ce doreau dezvoltarea de proiecte fotovoltaice”, a declarat Ciprian Glodeanu.

De asemenea, acesta a adaugat ca in prezent, sectorul fotovoltaic este in continuare afectat de zvonurile tot mai puternice legate de o iminenta modificare a cadrului legislativ privind schema de ajutor cu cerificate verzi.

Pe fondul atator modificari investitorii sunt reticenti in a angaja sume importante pentru dezvoltarea proiectelor fotovoltaice deoarece exista un sentiment profund de incertitudine privind proiectia pe termen lung a investitiilor realizate”, spune presedintele RPIA.

Cu toate acestea, Romania este o tara atractiva in acest moment pentru dezvoltarea de proiecte PV, prin prisma schemei de suport atractive cat si a conditiilor de clima si radiatii solare ce fac ca majoritatea zonelor tarii sa fie pretabile pentru dezvolatri de proiecte.

Unul dintre avantajele majore privind dezvoltarea sectorului fotovoltaic in Romania il constituie faptul ca nivelul de radiatii solare este distribuit in mod optim pe intreg teritoriul tarii. Astfel, investitiile in acest sector nu se vor concentra intr-o anumita zona, iar impactul asupra retelelor de distributie a energiei electrice va fi minim si distribuit in mod echilibrat”, a mai spus Ciprian Glodeanu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri