Rovana Plumb: „Probleme de mediu de pe Dunare nu sunt oprite de granite”

Situarea Romaniei in avalul Dunarii o face extrem de vulnerabila la tot ceea ce se intampla, legat de mediu, in tarile din amonte, a declarat, luni seara, in cadrul celei de-a doua editii a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD), Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Probleme de mediu nu sunt oprite de granite . Problemele de mediu sunt provocari transfrontaliere si singura maniera eficienta pentru a gestiona aceste probleme este intr- un mod coordonat” , a spus Rovana Plumb.

In opinia acesteia coordonarea actiunilor si abordarea regionala este esentiala  si necesara, deoarece eforturile unei tari pot fi usor minimalizate de neglijenta alteia.

Amenintari  de mediului – cum ar fi schimbarile climatice, inundatiile si secetele, cresterea dependentei energetice, accesibilitate de transport precara si riscurile industriale – prezinta provocari severe. Disponibilitatea si calitatea resurselor de apa dulce este de o importanta vitala in regiunea Dunarii. Avem nevoie de apa atat pentru agricultura, dar si pentru  industrie, generare de energie, transport si turism. Ecosistemele au nevoie de apa curata si suficienta pentru a functiona in mod corespunzator si de a mentine sau de a restabili biodiversitatea”, a explicat demnitarul roman.

Potrivit Rovanei Plumb, abordarea romaneasca in contextul Strategiei pentru regiunea Dunarii a UE prevede gasirea unui echilibru intre dezvoltarea economica si protectia mediului. Un echilibru intre actele de reinnoire si de conservare, precum si intre inovatie si traditie.

Cu totii ne dorim sa pastram mediul, dar nu in detrimentul depopularii si mentinerea conditiilor economice dificile. Pentru a avea o dezvoltare durabila in bazinul Dunarii trebuie sa se ia in considerare in mod corespunzator integrarea investitiilor in infrastructura verde.  Gasirea unui echilibru intre economie si ecologie este posibil, cu un angajament politic, cooperarea intre tari, coordonarea actiunilor noastre si punerea in practica a mecanismelor si instrumentelor adecvate”, mai spus ministrum mediului.

Strategia Dunarii, proiectul politic european de amploare si vizibilitate lansat de Romania impreuna cu Austria, a fost adoptata de Consiliul European in 24 iunie 2011, ca strategie macro-regionala a Uniunii Europene (UE).

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultura si turism, retele de energie), protectia mediului (managementul resurselor de apa, protectia biodiversitatii si managementul riscurilor), cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (educatie, cercetare, competitivitate) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).

In cadrul Strategiei, Romaniei i-au fost atribuite spre coordonare domeniile prioritare transport (partea de navigabilitate — impreuna cu Austria), promovarea culturii si turismului (impreuna cu Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (impreuna cu Ungaria).

Dintre cele 14 tari incluse in Strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova si Ucraina).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri