Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lumea in 2100: 12,5 miliarde locuitori, sufocati de CO2

Renumita publicatie New Scientist a alcatuit, cu ajutorul lui Christian Gollier, economist la Grupul interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC), 4 scenarii cu privire la viitorul Terrei, in 2100, bazate pe numeroase modele climatice, demografice si energetice.

Previziunile GIEC asupra climei, publicate in ultimul sau raport, sunt alarmiste, dar prudente. Starea planetei noastre pana la sfarsitul acestui secol depinde de folosirea resurselor, de numarul de locuitori, de eficienta energetica a locuintelor sau de vehiculele cu care ne deplasam”, noteaza atlantico.fr, care citeaza New Scientist.

Cel mai pesimist scenariu, cel de-al IV-lea, intocmit de New Scientist, prevede o crestere a populatiei globale, in  2100, la aproximativ 12,5 miliarde indivizi, cat si o dublare a emisiilor de CO2, de 950 parti pe milion (ppm), in conditiile in care principalul deziderat al omenirii ramane cresterea economica. Deoarece investitiile in regenerabile au fost insuficiente, a venit scadenta. In 2100, emisiile poluante s-au dublat, aerul, in numeroase colturi ale globului, a devenit irespirabil, iar temperaturile medii globale au crescut alarmant. Inundatiile si seceta sunt la ordinea zilei, iar ecosistemele si biodiversitatea sunt amenintate.

Este un scenariu hipercatastrofal, dar nu imposibil. Este calea spre care, cu siguranta, ne indreptam, daca nu facem nimic, daca summit-ul pe clima de la Paris, din 2015, se va dovedi un esec, daca tarile producatoare vor continua sa-si vanda petrolul. In acelasi timp, nu vad cum ar putea fi impiedicate aceste tari sa-si vanda bogatia”, a subliniat Christian Gollier.

Cel de-al III-lea scenariu infatiseaza o populatie globala de 9,5 miliarde si o concentratie a CO2 de 650 ppm, fata de 400 ppm, in prezent. Dependenta noastra de combustibilii fosili nu s-a diminuat, iar modul de viata, consum, calatorii sau risipa, a ramas neschimbat. In acest context, efectele schimbarilor climatice sunt imposibil de ignorat.

Este un scenariu probabil care pleaca de la principiul ca am constientizat prea tarziu efectele schimbarilor climatice, spre mijlocul acestui secol, iar consecintele catastrofelor climatice in lant pun presiune asupra guvernelor lumii, in favoarea unei schimbari radicale”, a subliniat Gollier.

In scenariul al II-lea, populatia globului ajunge la 8,5 miliarde locuitori, iar concentratia de CO2, de 550 ppm, ramane stabila. Oamenii vor manca mai putina carne, orasele vor fi echipate cu retele de transport excelente si, chiar daca nivelul  marilor va creste, consecintele extreme ale schimbarilor climatice ne vor ocoli.

Acest scenariu ramane ambitios si cere multe sacrificii. Sa atingi o concentratie de CO2 de 550 ppm, in 2100,  este un obiectiv realizabil, daca se ajunge la un acord international asupra climatului pana in 2020. Dar acest lucru implica renuntarea la folosirea pe scara larga a energiilor fosile si schimbarea radicala a modului nostru de viata”, mai spune Gollier.

In scenariul ideal, Terra nu va depasi 9 miliarde de locuitori, in 2100, emisiile de CO2, actuale, de 400 ppm, scad, deoarece omenirea a investit radical in energiile regenerabile si in geoinginerie. Gratie eforturilor noastre, planeta este salvata, temperatura globala se stabilizeaza in 2050, iar ghetarii arctici nu se mai topesc.

Acest scenariu este ideal. Se subintelege ca nu vom folosi tot petrolul sauditilor si nici gazele de sist din SUA! Si chiar daca am da curs acestui scenariu, din punct de vedere economic nu ar fi fezabil, deoarece costurile economice ar intrece beneficiile”, incheie Christian Gollier.

spot_img

Ultimele știri