Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

O fundație din Olanda a construit, cu plasticul recuperat din râul Meuse, un parc plutitor unde oamenii se pot odihni, iar păsările și peștii își pot depune ouăle și se pot adăposti.

Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

Recycled Island Foundation a montat pe râul Meuse, din Rotterdam, mai multe capcane cu care strânge plasticul care altfel ar fi ajuns în Marea Nordului. Capcanele funcționează ca niște insule ancorate în apropierea țărmurilor și care captează plasticul purtat de curenți.

Plasticul strâns într-un an și jumătate a fost topit (calitatea lui fiind bună, pentru că a devenit recent deșeu) și transformat în plăci mari de plastic. Cu acestea, au fost construite 28 de blocuri hexagonale, care au fost legate între ele și astfel au creat împreună Recycled Park.

Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

Blocurile din plastic au fost create de către fundație, cu ajutorul studenților de la mai multe universități olandeze, cum ar fi Universitatea din Rotterdam, Universitatea Wageningen și TU Delf.

Parcul plutitor, care se întinde pe 140 de metri pătrați, are numai două zone dedicate relaxării oamenilor, iar restul sunt pentru păsări, pești și insecte (în special albine). Pe suprafața a 26 de blocuri hexagonale au fost create grădini asemănătoare celor de pe acoperișuri, iar partea blocurilor care atinge suprafața apei este formată dintr-un fel de sită de plastic, care permite dezvoltarea vieții acvatice. Printre algele formate acolo, peștii își pot depune ouăle.

„Păsările și peștii mici pot găsi aici adăpost și spațiu pentru a crește înainte să plece în apele mai adânci”, explică fundația.

gardenium.ro

Între blocurile din plastic există culoare unde păsările se pot odihni, departe de agitația activității navale din Rotterdam. Din cele două hexagoane aflate la ambele capete ale parcului, oamenii pot observa viața sălbatică de pe blocurile cu verdeață.

„Când recuperăm plasticul direct din orașe și porturi, prevenim în mod activ creșterea supei de plastic din mări și oceane. Rotterdam poate da un exemplu pentru orașele port din toată lumea. Realizarea blocurilor din plastic reciclat este un pas important către un râu fără gunoaie”, a declarat arhitectul Ramon Knoester, fondatorul Recycled Island Foundation.

Rotterdam. Parc plutitor construit din plasticul recuperat dintr-un râu

Proiectul este deocamdată un prototip care va fi îmbunătățit și extins. Knoester a spus că intenționează să testeze ideea în porturi precum Londra sau Antwerp (Belgia) care, asemănătoare Rotterdamului, sunt traversate de râuri intens circulate și care se varsă în Marea Nordului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri