Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că, împreună cu premierul Ludovic Orban, a luat decizia ca Guvernul să reia astăzi procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. Decizia vine în urma presiunii societății civile.
„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roşia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar pentru ca dosarul să poată fi discutat în şedinţa din această vară a Comitetului Patrimoniului mondial, care va avea loc în China”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Ministerului Culturii.
https://www.facebook.com/MinisterulCulturiiRomania/videos/664054641006080/
„Am decis să nu amân acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021 şi asta nu doar că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru faptul că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural naţional”, a adăugat acesta.
Ieri, începând cu ora 17, în Piața Victoriei a avut loc un protest prin care participanții i-au cerut premierului Ludovic Orban să-și respecte promisiunea de a relua procesul de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.
Pentru a-i atrage atenția premierului Ludovic Orban asupra promisiunii pe care a făcut-o prin programul de guvernare, membrii comunității Declic i-au trimis 13.000 de mail-uri și au donat bani pentru afișarea unor mesaje la adresa acestuia pe panourile publicitare de pe magazinul Cocor.
În plus, trei organizaţii de mediu i-au transmis, miercuri, Preşedintelui României Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă privind Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO. Semnatarii scrisorii îi solicitau șefului statului să ia măsuri pentru a determina Guvernul Orban să se adreseze UNESCO până la 1 februarie 2020, pentru a cere rediscutarea includerii Roșia Montană în patrimoniul internațional.
„Am demonstrat, încă o dată, că împreună suntem o forţă care îi poate obliga pe decidenţii politici să-şi ţină cuvântul şi care poate schimba România. Vă mulţumesc tuturor celor care v-aţi implicat şi aţi avut încredere în noi, dar lupta merge mai departe. Pentru că includerea Roşiei Montane în UNESCO e doar un pas pentru transformarea acestei localităţi într-un model de dezvoltare durabilă, bazat pe valorificarea patrimoniului cultural şi natural excepţional din zonă”, a spus astăzi senatorul USR Mihai Goţiu.
Pe 1 februarie 2020 ar fi expirat termenul până la care Guvernul poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite ca Roșia Montană să intre în patrimoniul mondial.