Prezervarea patrimoniului zonei Rosia Montana si necesitatea unor investitii avantajoase pentru locuitorii din aceasta regiune au fost cateva dintre subiectele abordate la prima editie a simpozionului "Patrimoniu roman-patrimoniu european", consacrat zonei Rosia Montana, gazduit in 27 mai de Ambasada Romaniei la Paris.
Simpozionul face parte dintr-o serie de proiecte care urmaresc reabilitarea acestei zone, prezervarea santierelor arheologice si asigurarea unei dezvoltari durabile prin intermediul mijloacelor alternative, cum ar fi turismul cultural, artizanatul, se arata intr-un comunicat al ambasadei.
In deschiderea manifestarii, ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconschi, a subliniat ca evenimentul nu este doar o dezbatere pe o tema de maxima actualitate, dar si un exercitiu democratic, in sala fiind invitati si reprezentanti ai companiei canadiene care doreste sa preia exploatarea aurifera din zona.
Despre aducerea acestui subiect la masa discutiilor s-au exprimat presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, si directoarea Institutului Cultural Roman de la Paris, Magda Carneci. La lucrarile simpozionului au fost discutate aspecte privind patrimoniul arheologic si arhitectural al regiunii Rosia Montana, conjunctura economica a zonei, punerea in valoare a mostenirii naturale si culturale in spiritul dezvoltarii durabile, precum si probleme juridice si deontologice legate de exploatarea regiunii.
Participantii la discutii au facut referire atat la riscurile la care este expusa regiunea in conditiile exploatarii miniere, cat si la avantajele unei investitii care sa reabiliteze zona si sa ofere locuri de munca locuitorilor.
La dezbatere au participat arheologi, arhitecti, economisti din Franta si Romania, precum si reprezentanti ai societatii civile si ai companiei private. Simpozionul a fost organizat de RPER (Rencontres du Patrimoine Europa-Roumanie), sub patronajul Academiei Romane.