Rosia Montana dezmembreaza UDMR

Europarlamentarul Laszlo Tokes, fondatorul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), si-a dat astazi demisia din UDMR.

Principalul motiv al demisiei este dezacordul fata de pozitia toleranta a UDMR in chestiunea proiectului minier Rosia Montana.

„In calitate de initiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe baza de cianuri nu pot accepta pozitia permisiva a partidului minoritar din coalitia de guvernare cu privire la investitia de la Rosia Montana, investitie pe care o chiar sprijina”, mentioneaza Laszlo Tokes in comunicatul transmis Green Report.

Laszlo Tokes recunoaste ca se confrunta cu „o problema din ce in ce mai stanjenitoare”, aceea de a raspunde, „pe holurile Parlamentului din Bruxelles, intrebarilor unor colegi ingrijorati care doresc sa afle acum, totusi, ce se intampla in Romania? Nu prea pot sa spun nici ca firma canadiana ne-a cumparat ministrii…”.

Laszlo Tokes atrage atentia asupra faptului ca „nu maghiarii din Transilvania exista datorita UDMR ci fix invers” iar din acest motiv, „atat partidele noastre maghiare din Transilvania cat si demnitarii lor alesi trebuie sa slujeasca intotdeauna intreaga comunitate”.

Laszlo Tokes, fondatorul UDMR, a fost presedintele de onoare al Uniunii din anul 1990 pana in 2003 – momentul desfiintarii functiei, iar pana astazi era membru al filialei UDMR Timis.

Pana in acest moment, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a prezentat un punct de vedere asupra demisiei europarlamentarului Tokes. Consilierul de presa al presedintelui UDMR, Debreczeni Hajnalka, ne-a precizat ca acesta participa la sedinta coalitiei guvernamentale si nu poate fi contactat.

Attila Korodi: "RMGC imi cere daune de un milion de euro"

Deputatul UDMR Attila Korodi, presedinte al Comisiei de Politica Externa a Camerei, fost ministru al Mediului, nu este prea impresionat de justificarea invocata de Laszlo Tokes pentru a pleca din UDMR.

"Mie, personal, Rosia Montana Gold Corporation imi cere daune de un milion de euro, pentru ca as fi stopat procedura evaluarii de mediu pe timpul cat eram ministru. Aceasta e o alta dimensiune a subiectului Rosia Montana", a explicat Attila Korodi pentru Green Report.

Potrivit acestuia, RMGC l-a dat in judecata in anul 2007, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In anul 2009 instanta de fond a pronuntat o sentinta in care respinge pretentiile financiare ale RMGC, dar compania miniera a facut apel, tot la Inalta Curte. Cel de al doilea proces este inca in derulare.

Intre timp, dupa plecarea lui Attila Korodi din functia de ministru al Mediului, procedura de evaluare de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana a fost reluata.

RMGC: "Nu comentam declaratiile oamenilor politici"

Solicitat de Green Report sa comenteze declaratia lui Laszlo Tokes privind “cumpararea” unor ministri romani de catre firma canadiana, purtatorul de cuvant al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Catalin Hosu, a oferit urmatorul raspuns: “Nu comentam in nici un fel declaratiile oamenilor politici”.

Proiectul minier Rosia Montana este propus in Romania de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), iar actionarul majoritar al acesteia este firma canadiana Gabriel Resources.

Divergentele de opinie din interiorul UDMR in chestiunea Rosia Montana au produs, anul trecut, si demisia unui consilier al presedintelui Basescu, Peter Eckstein-Kovacs.

Acesta intrase in conflict deschis cu seful statului si cu presedintele UDMR, Kelemen Hunor. „Demisia mea are la baza punctul meu de vedere exprimat in legatura cu investitia de la Rosia Montana, care nu coincide cu cea a presedintelui Traian Basescu. Ca si consilier prezidential ar fi trebuit sa sustin initiativele presedintelui, ori in acest caz nu o pot face si de aceea am decis ca cea mai buna solutie este demisia”, a explicat Peter Eckstein-Kovacs.

Mihai Diac

Citeste si:

Kelemen Hunor: NU pentru proiectul Rosia Montana

Laszlo Borbely: Unda verde pentru proiectul Rosia Montana
 

spot_img

Ultimele știri