Romsilva va impaduri 994 hectare de terenuri preluate de la ADS Bucuresti

Romsilva va prelua, in 2009, de la Agentia Domeniilor Statului o suprafata de aproape 994 de hectare de terenuri degradate din judetul Olt, valoarea totala a lucrarilor de impadurire si de intretinere fiind estimata la 19,2 milioane lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Agriculturi, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, anunta Agerpres.

Aceste terenuri sunt improprii productiei agricole si nu fac obiectul unor cereri de restituire in temeiul Legii nr. 247/2005, singura posibilitate de valorificare economica fiind impadurirea lor. Potrivit MAPDR, finantarea lucrarilor va fi facuta din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica, care este un fond special, dar si prin alocatii de la bugetul de stat. Pe aceasta suprafata a fost constituit si delimitat deja un perimetru de ameliorare, care va constitui un santier de impaduriri. Lucrarile de impadurire se vor realiza in anul 2009, iar din anul 2010, in fiecare an, se vor efectua lucrari de completare a plantatiilor realizate in anul anterior si lucrari de intretinere a plantatiilor, pe o perioada de 6-7 ani, pana la realizarea starii de masiv, care se estimeaza a se realiza in anul 2015.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea estimata a lucrarilor de impadurire, a lucrarilor de intretinere a plantatiilor si a celor de completare a acestora, pana la realizarea starii de masiv este de 19,28 milioane lei. Cea mare suma va fi cheltuita in 2009 cu lucrarile de impadurire, circa 8,76 milioane lei, urmand ca in anul 2010 si 2011, sumele destinate lucrarilor de intretinere sa depaseasca 2,62 milioane lei anual. Pentru anii 2012 si 2013 Romsilva va aloca cate 1,75 milioane lei. Din valoarea estimata a lucrarilor de impadurire, 5 la suta va fi profitul agentilor economici care realizeaza lucrarile de impadurire, iar din acest profit, agentii economici vort plati taxe locale in cuantum 16 la suta. De asemenea, din valoarea estimata a lucrarilor de impadurire (mai putin profitul), circa 60 la suta reprezinta manopera, pentru care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat, in cuantum de 32,5 la suta.

Potrivit MAPDR, una din modalitatile de dezvoltare a fondului forestier o constituie preluarea unor suprafete de terenuri din fondul funciar agricol devenite inapte pentru folosinte agricole si impadurirea lor. MAPDR considera ca prin existenta santierelor de impadurire si a faptului ca lucrarile de impadurire se vor desfasura pe o perioada de 6-7 ani, se vor asigura noi locuri de munca, iar impaduririle vor avea impact pozitiv asupra mediului, prin reduceara eroziunii, marirea stabilitatii terenurilor, imbunatatirea conditiilor climatice dar si prin reducerea poluantilor. Fondul forestier national este in suprafata de 6,48 milioane hectare, din care Romsilva administreaza, in prezent, 3,5 milioane hectare de paduri proprietatea statului si peste un milion de hectare de padure din proprietate privata.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri