Romsilva solicită Agent Green să prezinte public documentul oficial referitor la un posibil ”infringement” pe tema parcurilor naționale

Romsilva solicită organizației Agent Green să prezinte public documentul oficial al Comisiei Europene referitor la un posibil ”infringement major” din cauza tăierilor din parcurile naționale. Reamintim că în cursul săptămânii trecute Andrei Ciurcanu, director de Investigații al Agent Green, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că, după vizionarea seriei de investigații Agent Green, oficialii europeni și-au exprimat șocul și îngrijorarea și au precizat că România riscă demararea unei proceduri de infringement.

În plus, reprezentanții Romsilva subliniază că legislația de mediu este cât se poate de clară și nu este ”interpretată abuziv” de către Regia Națională a Pădurilor.

Porivit datelor prezentate într-un comunicat de presă, Regia Națională a Pădurilor administrează 12 din cele 13 parcuri naționale din România, care au o suprafață cumulată de 307.461 hectare, adică de 15 ori suprafața orașului București sau peste 600.000 de stadioane de fotbal.

[box type=”info” ]

Zonarea parcurilor naționale: 

  • Zone de Protecție Strictă
  • Zone de Protecție Integrală
  • Zone de Conservare Durabilă

Zonele de Protecție Strictă și Zonele de Protecție Integrală sunt strict protejate și nu permit nicio intervenție umană.

În Zonele de Conservare Durabilă (zone ”tampon”), sunt permise anumite lucrări stabilite prin planurile de management, amenajamentele silvice și cu avizul consiliilor științifice.[/box]

În cele 12 parcuri naționale, 147.566,8 hectare de păduri, pășuni, fânețe, lacuri, grohotișuri și goluri alpine se află în Zone de Protecție Strictă și Integrală și 159.894,2 hectare în Zona de Conservare Durabilă.

În parcurile naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva sunt 229.913,00 hectare de pădure, 112.148,00 hectare din acestea aflându-se în Zone de Protecție Strictă sau Integrală, fiind strict protejate și nefiind permise intervenții umane. Celelalte 117.765,00 hectare se află în Zone de Conservare Durabilă, unde sunt permise anumite lucrări, strict reglementate”, se arata în comunicatul Romsilva.

Conform informațiilor prezentate, din cele 229.913,00 hectare de pădure, din punct de vedere juridic, 33% se află în proprietate privată și aparțin comunităților locale, fiind administrate de ocoale silvice de regim (private), lucrările în pădurile proprietate privată din Zonele de Conservare Durabilă fiind efectuate de acestea.

În Parcul Național Munții Rodnei, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, circa 95% din păduri sunt proprietate privată și sunt administrate de ocoale silvice de regim (private).

Toate imaginile prezentate ostentativ de organizația Agent Green în ”investigații” sunt filmate în aceste Zone de Conservare Durabilă, ”tampon”, în care lucrările sunt cele prevăzute foarte clar de legislație și respectă planurile de management și amenajamentele silvice în vigoare. Ele sunt prezentate ca fiind tăieri ”ilegale”, ”exploatări criminale” sau ”abuzive”. Toate aceste epitete sunt incorecte. În ”investigație” se susține că din parcurile naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva ar fi ”dispărut echivalentul unei suprafețe de 3.600 de hectare”, ”omițând” să se precizeze că pădurile se regenerează continuu”, mai spun reprentanții Romsilva.

De asemenea, aceștia susțin că în privința volumului estimat, rezultat din lucrări efectuate în cele 13 parcuri naționale din România, de 1,2 milioane de metri cubi în cinci ani, Agent Green nu precizează că din această cifră rezultă un volum de 2 metri cubi/an, pentru fiecare hectar, cu mult sub nivelul exploatărilor ”comerciale”, în condițiile în care în România rata de acumulare a unei păduri este de 8 metri cubi/ha/an.

Având în vedere numeroasele informații false prezentate, în mod repetat, de Agent Green, precum și faptul că ”investigațiile” acestei organizații vizează exclusiv Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, rezultă că scopul acestor ”investigații” este acela de a provoca deliberat prejudicii”, susțin reprezentanții Romsilva.

spot_img

Ultimele știri