Romsilva propune creșterea suprafeței exploatabile din Parcul Național Semenic

Agent Green a obținut vineri noul plan de management al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului prin care Romsilva propune scăderea de la 47,5% la 32% a suprafețelor unde exploatările forestiere sunt interzise, în condițiile în care pădurile din parcurile naționale acoperă doar 1% din suprafața țării.

Romsilva propune creșterea suprafeței exploatabile din Parcul Național Semenic

Potrivit Agent Green, Semenicul este de asemenea sit Natura 2000 de interes european, supus rigorilor Directivelor Europene.

Romsilva își dorește mai multe exploatări în interiorul Parcului Național iar în lipsa unor specialiști, Ministerul Mediului nu se opune în general acestui administrator incapabil să înțeleagă ce înseamnă un parc national și conservarea biodiversității (…) Polonia a încercat anul trecut același lucru în Parcul Național Bialowieza și a fost imediat băgată în procedura de infringement,  Curtea Europeană de Justiție atenționând că amenda este de 100.000 euro zilnic”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Recent, conducerea de la București a Romsilva a nominalizat o echipă de silvicultori pentru a elabora un nou plan de management, Dacă forma actuală va fi acceptată, soarta Parcului Național Semenic-Cheile Carașului va fi pecetluită. Investigatorii

Agent Green a obtinut noul plan de management al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, care ar urma să fie promovat Ministerului Mediului. Reprezentanții organizației de mediu au identificat câtva probleme majore în propunerea Romsilva.

Atfel, potrivit reprezentranților organizației de mediu, suprafața zonei de protecție strictă și integrală a scăzut cu 5.527 ha față de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Științific și recomandată de Academia Română-filiala Timișoara. Dacă în anul 2013 zona de protecție strictă și integrală însuma 17.299 ha (47,5%), varianta de anul acesta reduce zonele protejate la doar 11.771 ha, adica 32% din suprafața parcului.

[box type=”warning” ]O suprafață de teren mai mare decât cea a orașului Reșița ar urma să fie exploatată comercial. [/box]

În plus, rezervația Bârzăvița va cădea sub lama drujbelor. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a favorizat tăierile în rezervație, mascând exploatările și extragerea de material lemnos prin utilizarea unui limbaj tehnic și ambiguu. Activitățile permise în interiorul rezervației sunt încadrate ca fiind „cercetări privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru gradinărit (selectarea arborilor de extras, stabilirea căilor de colectare, a tehnologiilor utilizate etc.) și măsuri de management specific”.

Cu alte cuvinte cheia în care trebuie citite aceste rănduri este urmatoare: „stabilirea căilor de colectare” = amenajarea de căi de acces pentru TAF-uri, „selectarea arborilor de extras” = exploatare forestieră mascată, „cercetari privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru grădinărit” = exploatare forestieră mascată. (pagina 104). În realitate echipa de silvicultori, care a elaborat planul de management, a urmărit facilitarea lucrărilor de exploatare forestieră în Rezervația Bârzăvița, care în prezent este strict protejată.

De asemenea, rezervațiile Cheile Carașului și Buhui Mărghitaș vor fi afectate parțial de exploatări forestiere. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a exclus din zona de protecție strictă și integrală anumite parcele de teren, acolo unde există posibilitatea de extragere a unui volum mare de lemn de cea mai bună calitate.

[box type=”info” ]Parcul Național Semenic – Cheile Carasului se poate mândri încă cu cea mai mare pădure virgină de fag din întreaga Uniune Europeană. În iulie 2017, anumite zone insulare ale parcului au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial Natural UNESCO. Dar, alte păduri prețioase din parcul național nu sunt suficient de protejate în fața exploatărilor forestiere. [/box]

[box type=”warning” ]

Solicitările Agent Green adresate Ministerului Mediului și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate:

  • Respingerea propunerii Romsilva de plan de management pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.
  • Aplicarea scopului și obiectivului principal de non-intervenție pe toată suprafața parcului național în conformitate cu legislația națională, criteriile și recomandările Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
  • Preluarea administrării unitare și eficiente a Parcului Național Semenic de către Stat în cadrul ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate).
  • Finanțarea pentru administrarea parcului național din bugetul de Stat, conform OUG 57/2007, art. 30 (2).
  • Restructurarea Consiliului Științific pentru a fi format exclusiv din cercetători și cadre universitare, independente și cu integritate morală.
  • Identificarea surselor financiare pentru achiziționarea de către Statul Român a terenurilor private din parcul național acolo unde proprietarii doresc în mod voluntar să își vândă terenurile.
  • Acordarea compensațiilor pentru proprietarii privați de păduri și pajiști situate în parcul național.
  • Ajustarea limitelor parcului național pe criterii științifice pentru cuprinderea pădurilor virgine/multiseculare alăturate sau a ecosistemelor, integral (de exemplu Coșava Mică).
  • Informatizarea gestiunii și a managementului parcului national Semenic prin utilizarea aplicației SINCRON.

[/box]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri