Regia Națională a Pădurilor – Romsilva se află în etapa de executare a procedurilor de cadastru în vederea exproprierii pentru o suprafață de 600 de hectare pentru înființarea de perdele forestiere, a declarat, joi, directorul general al Regiei, Ciprian Pahonțu.
Suntem acum în etapa de de executare a procedurilor de cadastru și a celor juridice în vederea exproprierii. Suntem destul de avansați și sperăm ca în perioada următoare, undeva până în primăvară, o să reușim să punem la dispoziția ministerului documentele necesare pentru 600 de hectare, în vederea inițierii unei Hotărâri de Guvern de expropriere. În general, pe proiectele date de minister suprafețele sunt lângă autostrăzi, A1 și A2. Procedurile de expropriere sunt foarte migăloase, sunt foarte multe etape de parcurs, și practic noi am primit aceste documentații undeva prin vară, în iunie-iulie și noi de atunci ne-am ocupat de ele”, a declarat Pahonțu.
Șase studii de fezabilitate pentru înființarea de perdele forestiere, aprobate
La sfârștul lunii martie 2017, comisia tehnico-economică a Ministerului Apelor și Pădurilor a avizat șase studii de fezabilitate privind înființarea perdelelor forestiere.
Studiile de fezabilitate avizate joi fac referire la înființarea de perdele de protecție pe tronsoane ale drumurilor naționale DN2 și DN2b, care traversează județele Buzău, Brăila și Vrancea; unele dintre tronsoanele de drum fiind cele mai expuse intemperiilor, în special pe perioada iernii. Lungimea totală a perdelelor forestiere care urmează să fie înființate este de aproximativ 52,5 km, iar suprafața împădurită va fi de peste 157 ha.
Valoarea estimată a lucrărilor de plantare este, în medie, de 4,3 milioane lei, la care se vor adăuga costurile de expropriere.