Romsilva plantează 3 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de toamnă

În această toamnă, Romsilva va planta 3 milioane de puieți forestieri. Campania are ca obiectiv regenerarea a 2.096 de hectare de fond forestier.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva derulează în această toamnă o amplă campanie de împăduriri, prin care vor fi plantați aproximativ 3 milioane de puieți forestieri, contribuind astfel la regenerarea a 2.096 de hectare de fond forestier.

Din totalul suprafeței vizate, 1.212 hectare vor fi regenerate natural, iar 884 de hectare prin lucrări artificiale de împădurire.

Pe lângă aceste activități, Romsilva va desfășura lucrări de completare a plantațiilor existente pe 218 hectare și va reface plantații afectate de calamități pe alte 327 hectare.

Majoritatea șantierelor de împădurire sunt concentrate în zonele de câmpie din sudul țării și în regiuni din Lunca și Delta Dunării.

În pregătirea campaniei de toamnă, au fost realizate lucrări mecanizate de pregătire a terenurilor și a solului, iar în pepinierele silvice au fost scoși și pregătiți puieții necesari.

Obiectivele anuale de regenerare a fondului forestier

Programul anual de regenerare a pădurilor din proprietatea publică a statului, administrate de Romsilva, prevede pentru 2024 regenerarea a peste 12.000 de hectare.

„Programul de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului și administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prevede regenerarea, în acest an, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, a 12.047 hectare, din care 8.158 prin regenerări naturale și 3.889 prin lucrări de împăduriri”, se arată într-un comunicat Romsilva.

În campania de primăvară, Romsilva a regenerat 10.552 hectare de fond forestier, dintre care 7.462 hectare prin regenerare naturală și 3.090 hectare prin metode artificiale.

De asemenea, au fost realizate lucrări de completare pe 2.177 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe 381 hectare.

Pentru aceste lucrări, s-au utilizat 20.8 milioane de puieți forestieri.

Acțiuni de împădurire în județele Dolj, Caraș-Severin, Dâmbovița și Arad

Recent, la Ocolul Silvic Poiana Mare, județul Dolj, a avut loc o acțiune de împădurire cu o amploare considerabilă, la care au participat directorul general al Romsilva, reprezentanți ai Gărzii de Mediu, alături de autoritățile locale, silvicultori și voluntari.

În această zonă, au fost plantate 142 hectare, din cele 164,7 hectare care vor fi reîmpădurite în cadrul campaniei din acest an.

Puieții de plop euramerican sunt plantați la o densitate de 625 puieți pe hectar, pentru a contribui la regenerarea zonei afectate de tăieri ilegale și calamități naturale.

La această acțiune au participat, pe lângă specialiștii silvici, și numeroși voluntari, care au contribuit la plantarea unui număr semnificativ de puieți, subliniind implicarea comunității în aceste inițiative ecologice.

Un alt exemplu relevant de regenerare a pădurilor a avut loc la Ocolul Silvic Oțelu Roșu din județul Caraș-Severin, unde au fost plantați 8.650 de puieți de fag și paltin de munte pe o suprafață de 1,73 hectare, în cadrul unei acțiuni similare.

Totodată Ocolul Silvic Sturzeni – Direcția Silvică Dâmbovița va planta 2.850 de puieți de gorun, frasin și paltin pe o suprafață de 0,57 hectare, în cadrul campaniei de împăduriri de toamnă.

De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare pe 1,14 hectare, folosindu-se 5.930 de puieți din specii precum salcâm, gorun, frasin, paltin de munte, plop euroamerican și fag.

La Ocolul Silvic Lipova – Direcția Silvică Arad, silvicultorii au realizat semănături directe pentru regenerarea unei suprafețe de 1,5 hectare, unde regenerarea naturală ar fi fost dificilă.

Datorită unei fructificații bune la principalele specii de cvercinee (stejar pedunculat, cer și gârniță), semințele au fost plantate cu ajutorul a 5 studenți de la Facultatea de Silvicultură Vasile Goldiș din Arad.

Semănăturile directe presupun încorporarea semințelor direct în sol, astfel încât puieții să crească în locul definitiv, fără a suferi transplantarea.

Această metodă permite urmărirea și întreținerea mai ușoară a puieților.

Printre speciile care pot fi regenerate prin semănături directe se numără stejarul, fagul, paltinul, frasinul și altele.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva produce anual aproximativ 30 de milioane de puieți forestieri în cele 7 pepiniere centrale și 580 de pepiniere ale ocoalelor silvice.

Aceste plantări se aliniază la strategia Romsilva de a asigura regenerarea pădurilor din zonele de câmpie și munte ale României, prin utilizarea unor specii adecvate pentru diferitele tipuri de sol și climat.

Rezultate notabile în ultimii cinci ani

În perioada 2019-2023, Romsilva a regenerat 72.330 hectare de păduri din proprietatea publică a statului.

Dintre acestea, 48.604 hectare au fost regenerate natural, iar 23.726 hectare prin lucrări de împăduriri.

În total, au fost folosiți aproximativ 132 de milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele proprii ale regiei.

Certificarea și protecția pădurilor de stat

Un alt aspect important al gestionării pădurilor în România este certificarea managementului forestier.

Toate pădurile aflate în proprietatea publică a statului sunt certificate conform standardelor internaționale de management forestier, ceea ce garantează practici sustenabile și responsabile în gestionarea resurselor forestiere.

Pentru a sprijini aceste inițiative, Romsilva beneficiază de fonduri europene accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență [PNRR, n.red.], care permit continuarea regenerării pădurilor afectate de calamități naturale și de alte fenomene adverse.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri din proprietatea publică a statului, reprezentând aproximativ 48% din fondul forestier național.

În plus, Romsilva oferă servicii silvice pentru un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Toate pădurile publice administrate de Romsilva sunt certificate la standarde internaționale pentru management forestier durabil. Regia mai gestionează 22 de parcuri naționale și naturale, care însumează peste 850.000 de hectare, precum și 12 herghelii de stat.

Investiția în regenerarea pădurilor nu doar că ajută la menținerea biodiversității și la protejarea solului, dar contribuie și la dezvoltarea unei economii circulare prin utilizarea resurselor regenerabile.

 

#regenerareforestiera #plantarearbori #campanienationala #Romsilva #paduri #managementforestier #reforestation #natureconservation #sustainableforestry

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri