Romgaz, 10% din 2 proiecte de hidrocarburi din Marea Neagra

Romgaz a preluat 10% din 2 proiecte de explorare si productie a hidrocarburilor in Marea Neagra. 8% a preluat de la la Lukoil Overseas, divizie a grupului rus Lukoil, si 2% de la Vanco International, firma inregistrata in Insulele Bermude, scrie The Wall Street Journal.

Potrivit The Wall Street Journal, Lukoil Overseas a anuntat vineri ca a semnat un acord pentru realocarea catre Romgaz a unei participatii de 8% din drepturile si obligatiile detinute prin acordurile de concesiune pentru exploarea, dezvoltarea si productia hidrocarburilor din blocurile Rapsodia Est si Trident, din sectorul romanesc al Marii Negre.

Lukoil Overseas detinea o participatie de 80% la cele doua proiecte, iar 20%, Vanco International. In urma tranzactiei, participantii la proiecte sunt Lukoil Overseas cu 72%, Vanco International cu 18% si Romgaz cu 10%.

Romgaz, 2 milioane euro pentru mediu

Romgaz Medias, companie activa in domeniul explorarii geologice, productiei si inmagazinarii gazelor naturale, investeste, in 2012, aproximativ 2,3 milioane de euro in protectia mediului.

Potrivit ultimului raport financiar, Romgaz a inregistrat, in 2010, o cifra de afaceri de 3,5 miliarde lei, profitul net a fost de 651 milioane lei, iar investitiile pe termen scurt s-au ridicat la peste 900 milioane lei.

“Investitiile pe care Romgaz le-a facut in protectia mediului au dus la reducerea consumurilor tehnologice, la diminuarea nivelului de zgomot, la eliminarea sau reducerea poluarii apelor de suprafata, cat si la minimizarea sau chiar eliminarea poluarii solului”, a declarat, pentru Green Report, Lucian Stancu, purtator de cuvant al Romgaz Medias.

Romgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), si este unul dintre cei doi producatori de gaze din Romania, alaturi de OMV Petrom.

Lukoil Overseas face prospectii seismice in Marea Neagra

Lukoil Overseasukoil Overseas, divizie a grupului rus Lukoil, a inceput studiul geologic al blocurilor Rapsodia Est și Trident din sectorul romanesc al Marii Negre.

“Lukoil Overseas a inceput lucrarile de prospectare in 3D pe doua perimetre situate in zona selfului romanesc din Marea Neagra – Est Rapsodia si Trident. Lucrarile, care se vor prelungi pana in luna noiembrie a.c., vor fi efectuate de catre compania CGGVeritas, castigatoare a licitatiei pentru preluarea acestor lucrari”, potrivit reprezentantilotr Lukoil Overseas.

Prima activitate a companiei,
pe segmentul upstream, desfasurata in UE

Operatiunile reprezinta prima activitate Lukoil pe segmentul upstream intr-o tara membra a Uniunii Europene, care detine, in Romania, rafinaria Petrotel-Lukoil si aproximativ 300 de benzinarii.

Volumul planificat de operatiuni seismice insumeaza aproximativ 2.000 de km2. Astfel, pentru prima data, de-a lungul istoriei sale corporative, Lukoil a demarat activitatea–upstream operationala pe teritoriul unui stat membru UE”.

Proiectele Est Rapsodia si Trident vor fi realizate de un consortiu compus din Lukoil Overseas (80%, operator) si Vanco International (20%). Dreptul de realizare a proiectelor i-a fost atribuit consortiului in urma licitatiei care a avut loc in iunie 2010.

“S-a efectuat evaluarea impactului asupra mediului”

Acordurile de concesiune aferente proiectelor au fost semnate in luna februarie anul 2011 si ratificate de Guvernul Romaniei in luna octombrie a aceluiasi an. Legat de proiecte, s-a efectuat evaluarea impactului tehnogen asupra mediului, au fost organizate discutii publice si au fost obtinute avizele necesare de la organele puterii locale si centrale. Blocurile Est Rapsodia si Trident sunt amplasate in largul Marii Negre, la adancimi de 90 -1.000 metri. Distanta pana la litoral este de 60-100 km, iar localitatea cea mai apropiata de pe litoral este Constanta.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri