Romanii si americanii au dezbatut subiectul energiei nucleare

O delegatie de oficiali romani din domeniul energiei nucleare, condusa de Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei si membru CA al Nuclearelectrica, a efectuat o vizita de zece zile in SUA, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai agentiilor americane de resort si companiilor de profil, informeaza Mediafax.

In timpul vizitei la Washington, delegatia a facut prezentari privind toate aspectele programelor nucleare actuale si viitoare din Romania, la care au asistat numerosi reprezentanti ai companiilor americane din acest domeniu. Printre proiectele prezentate se numara si constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, dar si planificarea si construirea unor instalatii similare in viitor.

Prezentarile de la Washington au fost urmate de briefing-uri individuale cu delegatii ale mai multor companii americane interesate sa sustina finalizarea constructiei unitatilor CANDU de la Cernavoda "si/sau un nou proiect nuclear".

Vizita delegatiei romane in SUA s-a incheiat cu o deplasare la centrala nuclearelectrica Vogtle, de langa Augusta, Georgia, operata de compania Southern Nuclear. Oficialii romani au vizitat reactoarele 1 si 2 ale unitatii, dar si santierele unde sunt construite reactoarele 3 si 4, de tip Westinghouse AP1000.

Sandulescu a fost insotit de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN), Nuclearelectrica, Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), si Centrului pentru Pregatire si Specializare in Domeniul Nuclear (CPSDN), potrivit unui comunicat transmis joi de Ambasada Statelor Unite.

Oficialii romani au mai avut intalniri cu reprezentanti ai mai multor companii americane din domeniul energiei nucleare, inclusiv Westinghouse Corporation si General Electric, doi importanti producatori de reactoare nucleare. Delegatia romana a vizitat sediile acestor companii, la Cranberry, Pennsylvania, respectiv Wilmington, North Carolina.

Reactoarele de tip CANDU-6, cele instalate in prezent la Cernavoda, nu vor mai fi disponibile pe piata dupa finalizarea proiectului romanesc. Astfel, pentru viitoare proiecte de energie nucleara, Romania trebuie sa caute alte tipuri de reactoare de tip LWR (light water reactor), precum solutiile americane Westinghouse AP1000 si General Electric ABWR.

Un grup de oameni de afaceri americani a vizitat in septembrie 2009 centrala de la Cernavoda, ei fiind interesati de oportunitati de participare la construirea reactoarelor 3 si 4, precum si a constructiei in viitor a unei noi centrale nucleare, a informat atunci ambasada SUA la Bucuresti.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri