Romanii s-au debarasat de peste 423 de tone de DEEE-uri in 7 ore

Peste 423 de tone deseuri electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) au fost stranse, sambata, la nivel national pana la ora 16 in cadrul celei de-a treia campanie a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Marea Debarasare. Galatenii au scos din case cele mai multe DEEE-uri, 73.890 de kilograme, urmati de clujeni cu 67.892 de kilograme si de sibieni cu 67.889 de kilograme. Bucurestenii au aruncat, pana la ora 16, 51.550 de kilograme.

La doar 3 ore de la debutul campaniei, la ora 12, peste 140 de tone de deseuri electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) fusesera colectate. Clujenii au scos din case cele mai multe DEEE-uri, 27.844 de kilograme, urmati de sibieni cu 26.679 de kilograme si de galateni cu 26.180 de kilograme. Bucurestenii au aruncat, pana la ora 12, 9.600 de kilograme de DEEE-uri.

O debarasare a premierelor

Cea de-a treia editie a campaniei de colectare Marea Debarasare inregistreaza un numar record de primarii participante. 335 de localitati s-au inscris in campanie, un numar triplu fata de primele doua editii. "Sunt foarte bucuros ca actiunea noastra, care se afla deja la a treia editie, a avut un impact atat de mare asupra cetatenilor cat si asupra autoritatile locale. Daca in celelalte doua editii ale Marii Debarasari s-au inscris 110 primarii, pe 4 octombrie vor fi alaturi de noi 335. Triplarea numarului primariilor participante demonstreaza foarte clar ca Romania acorda tot mai multa atentie aspectelor de mediu" a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

De data aceasta, MMDD lanseaza o campanie sustinuta pe 1 an de zile, perioada in care in prima sambata a fiecarei luni se vor organiza campanii de colectare a DEEE-urilor.

In plus, Marea Debarasare se extinde si in mediul rural printr-un proiect pilot care s-a desfasurat in judetele Arges si Covasna. In aceste prime doua judete ales pentru proiect, mai multe camioane au parcurs zonele rurale pentru a colecta echipamentele uzate de la localnici.

Debarasare netransparenta

Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice este lipsita de orice transparenta in ceea ce priveste cheltuirea banului public, sustine, intr-un comunicat, presedintele organizatiei de femei a Partidului Democrat Liberal, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului.

"Cele patru organizatii patronale care se ocupa de reciclare stau cu banii in cont, fara sa le controleze cineva activitatea", se arata in comunicat.

Potrivit Sulfinei Barbu, aproximativ 6 milioane de euro au fost colectati, din timbrul verde, de la populatie, pentru finantarea reciclarii. Ea solicita, prin intermediul comunicatului, ministrului Mediului Attila Korodi, sa faca publice toate informatiile privind reciclarea deseurilor electrice si electronice de catre organzatiile patronale: valoarea timbrului verde, numarul de produse lansate pe piata, sumele colectate din taxa de timbru verde, precum si modul in care aceste sume au fost cheltuite.

"Procesul de reciclare a deseurilor electrice si electronice este platit de populatie de doua ori: o data prin taxa verde si o data prin participarea primariilor la amenajarea punctelor de colectare a deseurilor. In aceste conditii, nu se stie exact valoarea taxei verde pe care o percep importatorii si producatorii si nici nu s-au fixat tintele de reciclare. Asa cum se desfasoara acum, Marea Debarasare este doar o actiune de fatada, platita de cetateni pentru ca ministrul Korodi sa apara la televizor. Ca dovada, in 2007, cantitatea de deseuri colectata de la populatie, nu a depasit 100 grame/locuitor", se sustine in comunicat.

Sulfina Barbu mai precizeaza ca Ministerul Mediului nu a definitivat, prin lege, tintele de reciclare si revalorificare, termene fixe privind cheltuirea sumelor colectate din timbrul verde si sanctiunile aplicate pentru neconformare.

Campania initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si sustinuta de organizatiile colective Ecotic, Environ si Recolamp are ca tinta colectarea a 4 kilograme de echipamente electrice, electronice si electrocasnice pe cap de locuitor, fata de 3 kilograme, obiectivul de anul trecut.

spot_img

Ultimele știri