Românii nu vor tremura de frica facturilor la gaz – M. Energiei

„Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor” la gaz, a anunţat ieri Ministrul Energiei Sebastian Burduja, subliniind că ţara și-a făcut stocul de gaze naturale pentru acoperi nevoile din aceasta iarnă.

România are deja înmagazinate o cantitate de gaze naturale pentru un grad de umplere de 90,79%. Ministerul Energiei a explicat că, astfel, și-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare – cu mai mult de 70 de zile înainte de termen.

Potrivit legislației europene și angajamentelor asumate la nivel de țară, obiectivul de constituire de stocuri de gaze naturale de 90% din capacitatea de înmagazinare pentru iarna 2024 – 2025 are termen limită data de 1 noiembrie 2024.

„Ne menținem angajamentul din iarna trecută și pentru iarna ce urmează: românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor”, a declarat ministrul Burduja.

Potrivit Ministerului Energiei, în ceea ce privește gazele naturale, putem produce aproximativ 25 milioane mc de gaze și scoate din depozite alte circa 28 milioane mc de gaze zilnic.

„Datorită investițiilor Transgaz, dacă va fi o iarnă grea, există și posibilitatea de a importa dinspre sudul României, din Turcia sau Grecia, gaze naturale sau GNL [Gaz Natural Lichefiat, n.red]” transmite ministrul.

De la 1 octombrie, va începe activitatea și la terminalul GNL de la Alexandroupolis, un oras-port din Grecia la Marea Egee, un terminal deținut parțial de Bulgaria.

„Această unitatea plutitoare de stocare și regazificare este esențială pentru Coridorului Vertical – o inițiativă românească – prin care se vor putea livra gaze din afara Federației Ruse pentru restul Europei”, subliniază comunicatul de presă al ministerului.

Strategia guvernului actual pentru securitate energetică – cel puțin în ceea ce privește gazele naturale – a fost să diversifice sursele și rutele de aprovizionare cu gaze din import.

Ministrul Energiei a mai declarat că este pregătit, „dacă va fi nevoie, să-i ajutăm și pe frații noștri de peste Prut”, făcand, negresit, aluzie la conexiunea energetică a Moldovei cu Rusia. Republica Moldova si-a redus importul de gaze din S.U.A. si s-a btansat si ea la gazele lichefiate de la Alexandroupolis.

Producătorii de gaz românesc Romgaz și Engie partenerii care asigură capacitatea de înmagazinare de gaze a României, precum și utilizatorii de capacitate au dus greul asigurării necesarului de gaze pentru perioada următoare.

Depogaz, companie deținută 100% de către Romgaz, operează 5 depozite de înmagazinare, cu o capacitate activă totală de circa 2870 mil. m3/ciclu.

Situația actuală a capacităților operate de Depogaz este:

– Bilciurești – capacitate activă: 1310 mil. m3/ciclu;

– Urziceni – capacitate activă: 360 mil. m3/ciclu;

– Bălăceanca – capacitate activă: 50 mil. m3/ciclu;

– Sărmășel – capacitate activă: 900 mil. m3/ciclu;

– Ghercești – capacitate activă: 250 mil. m3/ciclu.

De asemenea, Depomureș, controlat de Engie, deține un singur depozit, cu capacitate de 300 milioane metri cubi / ciclu.

spot_img

Ultimele știri