Romanii din Spania ramasi fara slujbe s-ar putea recalifica in sectorul energiilor verzi

Asociatia romanilor din Castellon, Valencia si Alicante are idei de proiecte ambitioase in vederea organizarii unor cursuri de recalificare profesionala a romanilor, care au insa nevoie de finantare, sustine presedintele Sorin Simion. "Domeniul in care s-ar putea angaja romanii ramasi fara locuri de munca este cel al energiilor regenerabile", spune el, apreciind ca ofertele aici sunt multe, informeaza Agerpres.
 
"Se cer din ce in ce mai multi specialisti, este un lucru de viitor oriunde (…), barbatii putand sa-si gaseasca slujbe ca montatori de panouri solare sau chiar ingineri, sau in domeniul mentenantei, lucrand ca mecanici, instalatori sanitari, electricieni", a adaugat acesta. Pentru femei, cursurile specifice urmaresc pregatirea pentru servicii hoteliere – cameriste ori bucatarese.

Desi este drept ca sunt romani care cel putin se gandesc sa se intoarca in tara, sunt si unii care se gandesc sa mai incerce, sa mai reziste, sa incerce un curs de recalificare profesionala, pentru ca pentru multi revenirea acasa poate fi perceputa ca un esec, fara o reusita vizibila, mai ales daca provin din comunitati mici, unde toata lumea cunoaste pe toata lumea si unde omul este judecat dupa ce are, ce detine si nu ce este si ce face, spune Sorin Simion.

"Este mai greu sa revii de unde ai plecat de 5-6, 10 ani, este ca si cum ai intra intr-o incapere in care se afla foarte multe scaune si toate sunt ocupate: incerci sa te asezi, dar n-ai cum, si atunci ce faci – intri, stai in picioare, iti aduci un alt scaun?", exemplifica presedintele asociatiei romanesti situatia romanilor din Castellon.

Potrivit acestuia, structura imigratiei romanesti in Spania incepe sa se modifice, in linii mari. "Din ce in ce mai multi romani trec prin situatii dificile, ajung sa-si puna foarte serios problema revenirii acasa – sunt persoane care provin in majoritate din mediul rural, care au un anumit nivel de cunostinte si care nu mai pot face fata pe piata muncii care cere persoane din ce in ce mai calificate", spune Simion.

Pe de alta parte, spune el, exista si persoane foarte bine pregatite, care lucreaza in mediul bancar sau sunt ingineri, medici, de exemplu, si care vad o oportunitate in Spania: aflandu-ne cu totii in UE, echivalarea titlurilor universitare este mai accelerata (desi tot lasa de dorit) si atunci acestia ar putea face fata oriunde (pe piata muncii) – aceasta mentalitate fiind mai accentuata in randul celor veniti de putina vreme din Romania.

spot_img

Ultimele știri