Romanii, cu ochii pe DEEE-uri ”ca pe butelie”

Aproape 40% dintre romanii din mediul urban pastreaza in case echipamente electrice si electronice uzate (DEEE), in speranta ca le vor repara candva sau pur si simplu pentru ca nu stiu ce sa faca cu ele, arata cel mai recent studiu realizat de asociatia colectiva Ecotic si Daedalus Millward Brown.

”Romanii tin de DEEE-uri ca de butelie, pe vremuri. Principala explicatie ar fi faptul ca majoritatea intentioneaza sa foloseasca produsele electronice si electrice pana se strica sau pana apare ceva nou pe piata”, a declarat Valentin Negoita, presedintele Ecotic, asociatia colectiva de preluare a responsabilitatii gestionarii deseurilor. Singurele exceptii sunt telefoanele si calculatoarele, pe care le reinnoiesc de fiecare data cand apare un model mai performant, arata el.

Intr-o gospodarie obisnuita din mediul urban exista in prezent un frigider, un fier de calcat, o masina de spalat, un aspirator, un telefon mobil si un laptop sau un computer. Situatia este aproximativ similara cu cea de anul trecut, singurele cresteri fiind in numarul detinatorilor de computer. O scadere semnificativa a fost totusi observata la numarul de telefoanele fixe si radiouri cumparate de romani.
“Vanzarile la telefoanele mobile continua sa creasca pentru ca sunt simbolul unui status, dar si pentru ca au multiple functii si inlocuiesc radioul, mp3 playerul si chiar calculatorul”, a explicat Valentin Negoita.

Marea Debarasare, subminata de campaniile de buy-back

Cea mai mare parte a romanilor prefera sa pastreze electrocasnicele stricate sau sa le dea altor persoane. Acest comportament a fost incurajat si de catre sistemul de buy-back, care le-a intiparit romanilor convingerea ca “vechiturile lor au o valoare si e mai bine sa le pastreze”, acuza presedintele Ecotic.

Acest lucru si-a pus amprenta si pe cantitatile de DEEE-uri colectate in campania Marea Debarasare sau in cadrul altor actiuni de colectare.

Fata de 2008, cand 23,5% dintre romani declarau ca au aruncat deseurile electronice si electrice in containere special amenajate, anul acesta procentul a fost de numai 9,9%.

Peste 40% dintre romanii care pastreaza DEEE-urile in locuinta spun ca nu stiu ce sa faca cu ele. Alte peste 33 de procente nu vor sa renunte la echipamentele uzate deoarece intentioneaza sa le repare.

Tintele de colectare impuse de UE sunt nerealiste

“Daca le repara sau le dau altor persoane nu este un lucru rau, pentru ca refolosirea echipamentelor este un principiu ecologic foarte puternic al UE. Insa, din pacate, Romania are aceleasi tinte de colectare a deseurilor electronice si electrice pe care le au state precum Olanda, Belgia, unde puterea de cumparare este mult mai mare, iar oamenii isi schimba produsele mult mai des”, a precizat Valentin Negoita.

Acesta a subliniat diferenta de comportament a romanilor in ce priveste produsele de dimensiuni mari (frigidere, masini de spalat) – pe care le inlocuiesc numai cand se strica – si cele de dimensiuni mici (telefoane, mp3 player-e), la care renunta atunci cand pe piata apare un model mai performant.

Am arunca daca am avea unde

Studiul mai arata ca 74% dintre cei intervievati ar colecta selectiv DEEE-urile daca ar avea unde. Astfel, una dintre concluziile trase de Asociatia Ecotic este ca imbunatatirea ratei de colectare a acestui tip de deseuri este direct proportionala cu dezvoltarea capacitatii infrastructurii de colectare selectiva.

Cea mai puternica motivatie pentru a renunta la echipamentele stricate ar fi acordarea unei reduceri la cumpararea unui echipament nou (72,5% dintre intervievati), urmata de preluarea echipamentelor direct din gospodarie sau din fata locuintei de catre firmele specializate.
In prezent, retailerii sunt obligati de lege ca, atunci cand transporta un aparat electrocasnic de dimensiuni mari catre locuinta clientului, sa preia si echipamentul uzat care va fi inlocuit.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri