Organizatia romaneasca ARCA a finalizat lucrarile la primul motor Executor, considerat cel mai eficient motor spatial produs in Europa.
Prin utilizarea pe scara larga a materialelor compozite si a aliajelor de duraluminiu, motorul Executor cantareste numai 210 de kilograme, ceea ce ii confera un raport tractiune / greutate de 110 – cel mai bun raport atins vreodata de un motor european. ARCA estimeaza atingerea unui raport si mai bun dupa incheierea testelor.
Motorul este destinat echiparii rachetelor din seria Haas si avionului supersonic IAR-111 Excelsior. Un alt avantaj al materialelor compozite este faptul ca, dupa finalizarea misiunii si caderea resturilor rachetei in mare, materialele compozite se dezintegreaza fara a polua mediul marin.
Alimentare cu kerosen si oxigen lichid
Motorul Executor foloseste oxigen lichid ca oxidant si kerosen in rolul de carburant. Tractiunea motorului este de 23 de tone forta in vid, iar timpul maxim de functionare la zbor este de 190 de secunde. Al doilea motor Executor este finalizat de ARCA in proportie de 50 la suta. Echipa va realiza patru agregate complete si 12 camere de ardere.
"Executor este cel mai important program al ARCA de pana acum. Dupa incheierea testelor vom avea un produs de inalta tehnologie, o realizare de marca la nivel european si mondial. Ne mandrim cu faptul ca este un program realizat privat in Romania. Executor ne va permite abordarea zborurilor orbitale. Am tinut in mod special sa realizam absolut toate componentele motorului la ARCA. Nedepinzand de subcontractori, am scazut costurile si am crescut foarte mult viteza de executie. Mai mult, orice modificare necesara in directia cresterii performantelor va fi extrem de usor si rapid implementata", explica Dumitru Popescu, presedintele ARCA.
Primul vehicul echipat cu motorul Executor va fi racheta Haas 2C care va fi lansata la jumatatea anului 2013. Racheta va plasa pe orbita terestra satelitul bulgaresc CubeMessenger precum si un satelit romanesc.
Cercetare spatiala cu fonduri private
ARCA este o organizatie non-guvernamentala, care promoveaza cercetarea aerospatiala si alte actiuni legate de spatiu. Activitatea ARCA nu utililizeaza fonduri de la bugetul de stat, toate costurile fiind acoperite din sponsorizari si donatii. Cel mai important partener este BRD. “Dorim sa demonstram ca si sectorul privat poate contribui la cercetarea spatiala”, a subliniat, pentru Green Report, Elena Simona Popescu, PR manager ARCA.
Obiectivele echipei sunt dezvoltarea motorului racheta Executor si dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 pentru racheta Haas II. Pe baza acestora, se vizeaza castigarea competitiei de 30 milioane de dolari, Google Lunar X Prize, utilizand ansamblul IAR-111/Haas II.
Pe termen lung, va fi dezvoltata racheta Super Haas, capabila sa transporte pe orbita sarcini utile de 2,5 tone, iar pana in anul 2025 ar urma sa fie lansat pe orbita terestra un cosmonaut.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si: