Romania vrea sa dezvolte turismul verde pe Dunare

Protectia mediului in strategia UE pentru dezvoltarea Dunarii se concentreaza pe trei zone prioritare : refacerea si mentinerea calitatii apelor, gestionarea rsicurilor de mediu si conservarea biodiversitatii, a peisajelor si a calitatii aerului si a solului. Pentru atingerea tintelor, aceste obiective trebuie integrate in alte politici.

De exemplu, turismul are un impact deosebit asupra cresterii si dezvoltarii economice a regiunii, insa planificat in mod necorespunzator, ar putea ave aun impact negative asupra biodiversitatii si calitatii aerului si apei.

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism

Tot ceea ce vom dezvolta de acum in colo va trebui facut cu respectarea stricta a conditiilor de mediu”, a declarat, pentru Green Report, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism.

Potrivit acesteia, potentialul turistic al Dunarii in sectorul romanesc este insuficient fructificat, iar dezvoltarea turismului va duce si la dezvoltarea activiatii IMM-urilor, atat prin actiuni directe, cat si conexe.

Industria turismului poate profita foarte mult de pe urma Dunarii, Romania avand de-a lungul celor 1.000 de kilometri ai fluviului 13 porturi fluviale si trei fluvial maritime. Din pacate, aceste porturi sunt nevalorificate, pana in prezent”, a spus Maria Grapini.

Aceasta a declarat ca autoritatile centrale si locale trebuie sa se foloseasca de Stategia UE pentru dezvoltarea Dunarii pentru a atrage fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii portuare.

O alta modalitate pentru dezvoltarea regiunilor o reprezinta parteneriatele public-privat”, mai punctat ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri si turism.

Emanuel Cernat, directorul Directiei Politici si Stategii de Promovare a Turismului, a declarat, in cadrul Conferintei Internationale de Turism a Dunarii, ca Romania doreste promoveze turismul de croaziera astfel incat “turistii sa nu se mai opreasca in Budapesta”

De-a lungul Dunarii avem 4.000 de specii de animale si 2.000 de specii de plante, iar o asemenea biodiversitatea nu poate fi egalata decat de diversitatea populatie din Delta Dunarii, care ne ofera un exemplu de buna convietuire. In Delta traiesc pasnic peste 18 minoritati nationale”, a declarat Cernat.

Potrivit acestuia, in prezent  opereaza pe Dunare 160 de nave de croaziera, iar in 2014 vor mai fi lansate la apa alte 15.

Aproximativ 150.000 de turisti au ales in anul 2013 sa participe la croaziere pe Dunare, dar nu toti au ajuns pana in porturile romanesti, Tulcea sau Constanta. Problema acordarii vizelor pentru turistii aflati in croaziera ingreuneaza mult accesul acestora pe teritoriul Romaniei. China, America Latina, SUA sunt principalele zone potential emitatoare de turisti pentru croazierele pe Dunare”, a aratat Emanuel Cernat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri