Afaceri pentru România sustenabilă. Altrntv, magazinul care găzduiește designeri cu respect față de mediu

Altrntv este spațiul unde designeri români își expun produsele din materiale sustenabile, dar și locul unde se desfășoară workshop-uri de asamblarea unor căsuțe din elemente găsite în natură, de ceramică sau de brodat.

După ce treci de rafturile de produse din magazinul Altrntv, în spate, în Atelierul Merci, Angela Ciobanu ține workshop-ul Căsuțe Călătoare. L-a numit așa pentru că participanții creează căsuțe din bucăți de lemn și alte elemente găsite în natură, care au călătorit purtate de râuri sau de mare.

Pe masa albă, de trei metri lungime, în cutii de metal sau într-un coș de papură, stau obiectele cu care cele șase participante de azi își vor asambla căsuțele: bucăți de lemn rotunjite de valuri, cuie ruginite, pietre, scoici și nasturi, bețe, conuri, crenguțe de tuia, ghinde, coji de fistic, flori uscate de coada-șoricelului și bucăți de materiale textile brodate. Toate pot deveni componentele unei case.

De exemplu, un dop de plută poate fi o masă, pe care stă o bucată de pânză roșie, adică o pizza; broderiile pot să împodobească acoperișul; resturile de material textil de la Atelierul Merci pot fi preșuri în fața casei; ghindele devin pisicuțe, mărăcinii – lampadare, bețele de înghețată – șipcile dintr-un gard, jumătate de nucă – un coș pentru flori sau boabe de cafea.

Angela lucrează în domeniul bancar, iar crearea căsuțelor a început ca o joacă, acum doi ani. Căuta un mod prin care să folosească bucățile de lemne pe care le găsea pe malurile lacului Dridu, de lângă satul natal, din plimbările iarna pe malul mării sau prin parcuri.

Participantele de azi, dintre care două mame cu fiicele adolescente, explorează elementele, își aleg câteva și le așază în față ca un puzzle abia răsturnat din cutie. Apoi încep să picteze, să niveleze cu șmirghelul, să verifice potrivirea dintre piese, abia apoi să lipească cu aracet și să decoreze.

Atelierul „Căsuțe Călătoare” este unul dintre cele două care au loc recurent la Altrntv, pe lângă cel de ceramică. În rest, mai sunt organizate ocazional workshop-uri de parfumuri, de cosmetică, de lumânări, de brodat și de pictat pe textile. Cei care susțin aceste ateliere sunt artiștii care au și produse expuse în magazin, care au trecut deja printr-o selecție riguroasă.

Atelierul Merci, cu respect față de clienți și atenție la mediu

Povestea Altrntv, magazinul de pe Bulevardul Regina Elisabeta 26 din București, începe cu Merci Charity Boutique, o asociație non profit, înființată în 2014, care a deschis primul concept store caritabil din România. Adică oamenii donau lucruri, care erau apoi vândute în magazinul Merci Charity Boutique, iar fondurile erau utilizate pentru sprijinirea copiilor cu afecțiuni oncologice sau aflați în situații sociale dificile.

„Însă calitatea produselor donate nu era cea pe care noi o așteptam. Noi le triam, dar nu puteam nici măcar să le ducem la sate”, spune Alina Țiplea, președinta asociației, despre produsele care ar fi trebuit de fapt să ajungă la vânzare. „Atunci am zis că misiunea noastră era alta, nu să triem și să aruncăm gunoaiele. Am decis să facem noi un atelier, cu bun simț față de consumator, așa cum ne respectam și beneficiarii de la sat”.

Pentru că nu voiau să facă bine pe de-o parte, pentru beneficiari, dar să dăuneze mediului, Alina și partenera sa din asociație,  Daniela Staicu, au început să se intereseze de materiale de calitate, de cerificări necesare pentru textile, de ambalaje sustenabile.

Așa a apărut, în 2015, Atelierul Merci, care produce haine cu eticheta „Port cu mine o faptă bună”. Tot profitul merge către sprijinirea cauzelor umanitare susținute de asociație: proiectul Zâna Merciluță – un cabinet stomatologic mobil care tratează copiii din zonele rurale izolate, dar și cazuri sociale sau bolnavi oncologici. Prima croitoreasă angajată a atelierului a fost chiar mama unui copil bolnav de cancer, beneficiar al proiectelor Zânei.

În pandemie, Merci a colaborat cu alte ateliere mici din București și au creat împreună mii de combinezoane. Însă, după ce a trecut criza, una dintre croitorii s-a închis, iar Atelierul Merci a preluat mașinile de cusut, mesele, materialele, inclusiv pe croitoreasă. În prezent, ea este singura angajată.

Atelierul Merci are certificarea Global Organic Textile Standard (GOTS) – simbolul global al producției ecologice și responsabile din punct de vedere social a materialelor textile; OEKO-TEX® STANDARD 100, care atestă că materiile prime sunt lipsite de peste 100 de substanțe cunoscute a fi dăunătoare pentru sănătatea umană; certificarea FAIR WEAR, care este Codul Muncii sau Standardul de Munca; PETA – cea mai mare organizație pentru drepturile animalelor din lume; GLOBAL RECYCLE STANDARD, care are ca obiectiv minimizarea efectelor dăunătoare asupra mediului; Better Cotton Initiative, cel mai mare program de sustenabilitate a bumbacului la nivel de fermă din lume.

Hainele create în atelier și vândute în magazinul Altrntv sunt din bumbac organic certificat GOTS, din materiale naturale precum 100% cânepă sau 100% in sau obținute prin upcycling sau reciclare (cum ar fi cămășile bărbătești care devin traiste). Ambalajele sunt fabricate local, biodegradabile, fără plastic și care folosesc adezivii naturali în locul celor sintetici sau pe bază de petrol.

Altrntv, spațiul dedicat designerilor români și produselor sustenabile

După câțiva ani, cele două partenere au aplicat la un grant cu care au deschis magazinul Altrntv, care deține certificările de calitate ISO 9001, ISO 14001 și ISO 45001.

Acum, Altrntv este un spațiu din București dedicat produselor vestimentare, accesoriilor, cosmeticelor și produselor home-deco create de către designeri români, din materiale sustenabile, cu tehnici de producție prietenoase cu mediul și cu pielea.

În magazin expun peste 100 de designeri români pasionați de durabilitate, care propun produse alternative la cele clasice. De exemplu, o artistă crea genți din piele de origine animală, însă materialul încălca valorile magazinului. Alina i-a povestit despre pielea de ananas, iar artista lucrează acum cu această variantă eco și își poate expune gențile la Altrntv.

„Dacă sunt designeri la început”, a mai spus administratoarea magazinului, „care au produse care ne plac, dar care nu sunt conforme cu criteriile noastre, atunci lucrăm împreună cu ei. Încercăm să creăm o relație cu ei, să vedem ce nevoi au și cum putem să îi sprijinim altfel.”

Pe lângă hainele din materiale certificate, locale sau refolosite, printre produse se numără accesorii, lumânări, cosmetice, agende, căni, vaze, ochelari de soare și altele.

Altrntv este mereu în căutare de artiști și artizani preocupați de protejarea mediului.

„E o muncă în continuare de a-i descoperi, pentru că cei care nu sunt cunoscuți, sunt fie din sate, fie nu au firmă”, a mai spus președinta asociației. „Am colaborat inclusiv cu studenți de la Design”.

Angajata atelierului Merci confecționează uneori produsele pentru designeri care nu au un spațiu de lucru. Tot ea onorează comenzile clienților care nu au găsit mărimea potrivită la raft, magazinul neavând stocuri de produse.

Următorul workshop Căsuțe Călătoare

După workshop-ul din weekend de la Altrntv, Angela a plecat în căutarea unor bucăți de lemne potrivite pentru următorul atelier de Căsuțe Călătoare, de la sfârșitul lunii februarie. Iar recolta de pe lacul de acumulare Dridu este bogată, mai ales că s-au topit zăpezile și râurile au purtat fel și fel de crengi.

Uneori găsește tocuri de uși și de ferestre, bucăți de bărci sau chiar de războaie de țesut. Prietenii și rudele îi completează oricum colecția de pietre și de lemne, căci natura este darnică. Nu mai e nevoie ca Angela să consume resurse noi.

 

Citește și alte articole din campania „Afaceri pentru România sustenabilă”:

Softwash, spălătoria ecologică

AuthenTrip, călătorii autentice, cu respect față de mediu

CUIB, bistro-ul aproape zero waste

Herbaris, detergenți naturali creați pe dealurile din Prahova

Artă din lâna care altfel ar fi fost arsă

Căni, linguri, cești și creioane, transformate în corpuri de iluminat

Iehana, business-ul de cosmetice „seed to bottle”

Rare House, restaurantul farm-to-table, de familie

Sunday Bites, unturi oleaginoase 100% naturale

Unison, bistro-ul cu mâncare vegană

„Simplu e mai bun”, business-ul care-ți organizează casa

Primul magazin zero waste din București

spot_img

Ultimele știri