Intalnirea bilaterala romano-turkmena in domeniul protectiei mediului a avuta ca scop colaborarea cu Turkmenistanul in realizarea unui schimb de experienta in ceea ce priveste asigurarea alimentarii cu apa potabila a populatiei, canalizarea si epurarea apelor uzate urbane, sistemul de evaluare si prognoza hidrologica si meteorologica, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, s-a intalnit joi, cu ministrul turkmen al Mediului, Magtimguli Akmuradov si cu ministrul Gospodaririi Apelor, Miratgheldi Akmammedov.
In data de 13 decembrie 2007, cu prilejul intalnirii organizate la Moscova, Romania a preluat de la Comisia Europeana, pentru 2 ani, Presedintia componentei pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala (EECCA) din cadrul Initiativei pentru Apa a Uniunii Europene (EUWI).
Totodata, Uniunea Europeana va asigura resursele financiare pentru inceperea Dialogului de Politica Nationala pentru Apa in Turkmenistan, in a doua parte a anului 2009. Avand in vedere provocarile si ritmul rapid in care se manifesta schimbarile climatice, acest dialog ar putea sa inceapa mai devreme. Romania ar putea sprijini acest proces prin alocarea unor resurse suplimentare.
Pe de alta parte, pe timpul presedintiei EUWI-EECCA, Romania trebuie sa organizeze doua intalniri ale acestui grup de lucru. ’Prima intalnire a fost organizata in luna mai, in Romania, iar pe cea de-a doua dorim sa o organizam in Turkmenistan in noiembrie-decembrie’, a precizat ministrul Attila Korodi.
Partea romana a declarat ca poate oferi asistenta cu privire la reducerea poluarii cu nitrati din surse agricole. In Romania a fost implementat un proiect pilot, in judetul Calarasi, considerat unul din cele mai bune proiecte dezvoltate de Banca Mondiala la nivel global, acest proiect fiind acum replicat la nivel national.