In vederea eficientizarii sectorului de transporturi si reducerea impactului acestuia asupra schimbarilor climatice sunt necesare politici nationale, pe langa legislatia europeana, a aratat Jos Dings (foto), director Federatia Europeana pentru Transport si Mediu (T&E).
Expertul a identificat problemele Romaniei in sector si a dat cateva exemple si sfaturi pentru masurile care trebuie luate pentru imbunatatirea acestui sector. Preturi mult prea mari in transportul feroviar si netaxarea transportului comercial la kilometii parcursi sunt doar doua dintre problemele Romaniei. Expertul a mai aratat ca o masura importanta pe care multe tari au luat-o este taxarea combustibililor fosili.
„Tarile in care combustibilii fosili sunt mai scumpi, se cumpara mai putin, deci taxarea functioneaza. Un exemplu in acest sens este Belgia. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene 50% din vanzarile inregistrate la autoturisme sunt catre companii. Marea Britanie are un sistem prin care taxeaza flotele de masini ale companiilor, fiind singura tara in care consumul masinilor companiilor este mai mic decat al celor personale”, a aratat Jos Dings.
Cele trei sfaturi pe care Jos Dings le-a dat Romaniei sunt crearea de proiecte mici, care sunt finantate de Uniunea Europena pentru infrastructura de transporturi, precautie in ceea ce priveste biocombustibilii si curiozitate pentru masinile electrice si stimulente economice inteligente pentru industrie.
"Romania si Schimbarile Climatice" a fost primul eveniment din Romania care a tratat tematica mediului inconjurator in contextul actualei crize economice si financiare, pentru a identifica solutii in favoarea unei economii ecologice a viitorului, conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Green Report, pe 26 februarie la Hotel JW Marriott.
Reprezentanti ai guvernului, institutiilor europene, mediului de afaceri si societatii civile s-au intalnit pentru a dezbate acest subiect in cadrul conferintei „Romania si schimbarile climatice”. Experti internationali i-au invatat pe participanti sa se implice intr-o serie de ateliere de lucru pe tema protectiei mediului in domeniile energiei, transporturilor, padurilor si agriculturii.