Crize economice sau financiare au fost si vor mai fi, criza cu care ramanem este cea climatica, crede Oliver Shaefer (foto), director de politici in cadrul Consiliului European pentru Energii Regenerabile, in cadrul conferintei Romania si Schimbarile Climatice, organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Green Report.
Structurile energetice si modul in care folosim energia reprezinta 80% din emisiile de gaze cu efect de sera. Trebuie sa ne folosim de mijloacele pe care deja le avem, mai crede expertul.
„Captarea si stocarea carbonului pur si simplu nu se va intampla la scara larga sau daca se va intampla vor fi necesare investitii masive. Trebuie sa utilizam tehnologiile disponibile astazi. O alta problema este dependenta de importurile de energie, pe care, in loc sa o extindem, putem sa o stopam prin utilizarea energiei din surse regenerabile. Nu ne permitem sa continuam in felul in care ne comportam astazi”, a aratat Oliver Shaefer.
Concluzia prezentarii expertului este ca este necesara o schimbare de politici si perceptie.
Despaduririle au fost o alta tema tratata joi in cadrul celei de-a doua sesiuni a conferintei, iar George Dinicu, coordonator programe forestiere WWF, a fost expertul invitat in acest sens. Problemele Romaniei pe acest sector sunt legislatia neclara cu privire la taierile ilegale, sau la utilizarea terenurilor pentru productia de biocombustibili si consumul.
„Padurile, in momentul actual, in loc sa aiba un rol important in stoparea acestor schimbari ale climei participa activ la ele. In prezent aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt provocate de defrisari si exploatarea padurilor”, a declarat George Dinicu.
"Romania si Schimbarile Climatice" a fost eveniment din Romania care a tratat tematica mediului inconjurator in contextul actualei crize economice si financiare, pentru a identifica solutii in favoarea unei economii ecologice a viitorului, conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Green Report, pe 26 februarie la Hotel JW Marriott.
Reprezentanti ai guvernului, institutiilor europene, mediului de afaceri si societatii civile s-au intalnit pentru a dezbate acest subiect in cadrul conferintei „Romania si schimbarile climatice”. Experti internationali i-au invatat pe participanti sa se implice intr-o serie de ateliere de lucru pe tema protectiei mediului in domeniile energiei, transporturilor, padurilor si agriculturii.