Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania si Belgia au la dispozitie doua luni pentru transpunerea in legislatie a directivei privind deseurile

Comisia Europeana  a trimis Romaniei si Belgiei un aviz motivat solicitandu-le  ca in termen de doua luni sa transpuna in legislatia nationala Directiva-cadru a Uniunii Europene privind deseurile. Daca cele doau tari nu se vor conforma Comisia poate sa defere cazurile Curtii de Justitie a UE si sa solicite sanctiuni financiare imediate.

Statele membre aveau obligatia ca, pana la 12 decembrie 2010, sa asigure intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma directivei. Intrucat Belgia si Romania nu au notificat la timp Comisiei toate masurile de implementare, aceasta le-a trimis o scrisoare de punere in intarziere. Romania a informat Comisia ca urmeaza sa se conformeze pana in aprilie 2011. Unele regiuni din Belgia au preconizat ca se vor conforma abia in noiembrie 2011 (Flandra si Valonia) si in ianuarie 2012 (Bruxelles-Capitala). Deoarece legislatia necesara nu a fost inca adoptata in niciunul dintre cele doua state membre, Comisia a decis sa trimita un aviz motivat.

Conform unei noi politici, daca statele membre nu transpun legislatia UE in legislatia nationala in termenul prevazut, Comisia poate solicita Curtii impunerea de sanctiuni financiare inca de la prima sesizare a acesteia, fara a fi nevoie sa solicite o a doua hotarare. Aceasta politica a fost adoptata in noiembrie 2010 si a intrat in vigoare la 15 ianuarie 2011.

In ianuarie 2011, Comisia a deschis proceduri in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva a 23 de state membre, din cauza nerespectarii Directivei-cadru privind deseurile. Dintre cele 23 de cazuri initiale, raman deschise 16, din care 13 (inclusiv Belgia si Romania) se afla in prezent in stadiul de aviz motivat.

Directiva-cadru a UE privind deseurile instituie cadrul juridic pentru tratarea deseurilor in UE si introduce principii de gestionare a deseurilor, cum ar fi principiul „poluatorul plateste”, stabilind o ierarhie obligatorie in materie de gestionare a deseurilor. Astfel, statele membre trebuie sa acorde prioritate prevenirii, apoi reutilizarii, reciclarii si altor operatiuni de valorificare, eliminarea reprezentand optiunea cea mai putin dezirabila.

Cosmin Zaharia

Foto: oneconstructdesign.ro

Citeste:

CE continua procedura de infrigement la adresa Romaniei pentru ca nu a transpus legislatia europeana privind deseurile

spot_img

Ultimele știri