Romania risca un proces la Curtea Europeana de Justitie, pentru problemele de mediu din Delta Dunarii

Romania risca sa ajunga, in doua luni, in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, dupa ce comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik, a trimis Bucurestiului un aviz motivat in care cere statului roman sa se ocupe de „aspectele necorespunzatoare” de mediu din Delta Dunarii.

„Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa se ocupe de aspectele necorespunzatoare ale protectiei mediului natural din zona Sulinei si a Deltei Dunarii, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei. Comisia este preocupata de procedurile deficitare de evaluare a impactului potential al dezvoltarii turismului in aceasta zona care face parte din reteaua Natura 2000. Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potocnik, ia forma unui aviz motivat, in conformitate cu procedurile de incalcare a dreptului Uniunii Europene. Daca in termen de doua luni autoritatile nu informeaza Comisia cu privire la masurile luate in vederea asigurarii respectarii legislatiei UE in materie, Comisia poate transmite cauza Curtii Europene de Justitie”, se precizeaza intr-un comunicat remis astazi de Comisia Europeana.

Deficiente in studiul de impact

Ingrijorarea Bruxelles-ului vine dupa ce autoritatile romane au avizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice in Delta Dunarii. Proiectul de dezvoltare a plajei de la Sulina vizeaza construirea unor spatii recreative, a unui punct de prim ajutor si a unei infrastructuri de comunicatii, totul intr-o zona ce face parte din reteaua Natura 2000, o zona protejata prin directiva „Pasari” si directiva „Habitate”.

Specialistii CE au constatat insa existenta unor deficiente in studiul de impact asupra mediului elaborat in scopul evaluarii potentialelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor si speciilor locale de pasari.

„Acest tip de proiecte este permis in perimetrul retelei Natura 2000 numai daca exista certitudinea ca nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau daca prezinta un interes public preponderent, caz in care trebuie sa se ia masuri compensatorii. Daca studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesara, iar proiectului nu i se poate da unda verde”, explica oficialii CE.

In opinia specialistilor de la Bruxelles, lucrarile „vor avea un efect negativ asupra unui numar de habitate si specii protejate”.

Problema veche

Problema proiectului de la Sulina este una mai veche. In mai 2010, Comisia a cerut Romaniei clarificari si, desi autoritatile de la Bucuresti s-au conformat si au dat informatii suplimentare, expertii de la Bruxelles au ramas la parerea ca evaluarea realizata de autoritatile nationale „nu spulbera indoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrarilor propuse”.

„Din datele aflate la dispozitia Comisiei reiese ca proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate in temeiul directivei Habitate, si asupra unui habitat protejat (pajisti saraturate mediteraneene). Prin urmare, Comisia transmite Romaniei un aviz motivat, in conformitate cu procedurile de incalcare a dreptului Uniunii Europene”, se mai arata in comunicatul CE.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri