România riscă sancțiuni pentru producția intensivă de metan din industria minieră

O analiză a think tank-ului Ember arată că România nu are planuri pentru a aborda problema emisiilor de metan asociate exploatării cărbunelui. Până anul viitor, acest lucru va face ca România să nu se conformeze noilor norme UE privind metanul, punând în pericol obiectivele climatice ale UE.

Regulamentul UE privind metanul, aprobat în luna mai, va impune țărilor UE și industriei combustibililor fosili să măsoare și să raporteze emisiile de metan și să le reducă.

Aceasta include industria cărbunelui, cel mai mare emițător de emisii de metan din producția de energie a UE.

Cu toate acestea, analiza Ember arată că România a produs aproximativ 200.000 de tone de huilă în cel mai recent an cu date disponibile (2022), dar nu are planuri învigoare pentru a aborda problema metanului asociat cu aceasta.

„Producția de cărbune a României are un cost ridicat pentru climă. Când vor intra în vigoare noile norme ale UE, România va trebui să abordeze rapid această problemă sau va fi sancționată„, a declarat analistul Ember, Dr. Sabina Assan.

Eliberări masive de metan din minerit
Compania de stat din România, Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), a extras huila analizată de Ember.

Minele exploatate de CEVJ sunt mine subterane vechi, care emit foarte mult metan raportat la cantitatea de cărbune pe care o produc.

Potrivit analizei Ember, cărbunele produs de aceste mine emite, în medie, de trei ori mai mult metan decât limita UE care va fi introdusă în 2027 și anume 14,9 tone de metan pe kilotona de cărbune, față de limita iminentă de cinci.

România a stabilit un obiectiv de închidere a minelor de cărbune pentru 2030, însă CEVJ și-a intensificat extracția de cărbune în 2024, de la 500 la 700 de tone pe zi în ianuarie, propunându-și să atingă 2.000 de tone pe zi până în luna iunie a aceluiași an.

Gestionarea metanului trebuie să fie luată în serios pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă.

Metanul, un puternic gaz cu efect de seră, continuă să crească în ritmuri record și este responsabil pentru aproximativ 47% din încălzirea observată la nivel global în perioada 2010-2019.

Deși metanul poate fi emis și din agricultură și din alte surse, mineritul cărbunelui este cea mai mare sursă de scurgeri de metan din sectorul energetic românesc.

Grafic: Emisiile Romaniei bazate pe factorii de raportare 1. Datele sugereaza ca emisiile de petrol si gaz sunt sub-raportate. Sursa: UNFCCC, 2021
Grafic: Emisiile României bazate pe factorii de raportare de Rang 1. Datele sugerează că emisiile de petrol și gaz sunt sub-raportate. Sursa: UNFCCC, 2021

Pentru a aborda impactul metanului asupra climei, UE a introdus în luna mai noi norme, denumite Regulamentul UE privind metanul.

Acesta va impune țărilor UE, precum și exportatorilor de cărbune către UE, să adopte măsuri stricte de monitorizare, raportare și verificare a emisiilor de metan.

De asemenea, regulamentul impune măsuri de atenuare pentru operatorii de combustibili fosili.

Cerințele regulamentului vor intra în vigoare în următorii cinci ani.

Până în iunie 2025, România și alte țări din UE trebuie să adere la anumite cerințe de transparență și raportare.

Până în iulie 2027, va fi instituită o limită privind intensitatea maximă a metanului din cărbunele exploatat.

Vor exista, de asemenea, cerințe pentru minele închise, care pot continua să emită metan la niveluri ridicate.

Poate România să acorde prioritate captării metanului din minele de cărbune?

România are cele mai mari emisii provenite de la minele de cărbune închise din UE.

Cu toate acestea, în prezent, doar 0,2% din metanul emis de minele subterane active și închise din România a fost utilizat, conform datelor din 2019.

Aceasta în ciuda faptului că există tehnologii disponibile pentru utilizarea acestui tip de metan pentru încălzire sau electricitate.

„Captarea și utilizarea metanului din minele de cărbune închise din România nu este doar fezabilă cu tehnologiile actuale, ci și rentabilă„, a declarat Mihai Stoica, director executiv al 2Celcius.

„Prin punerea în aplicare a planurilor și a finanțării, România poate reduce emisiile pentru a-și atinge obiectivele de decarbonizare pentru 2030, poate contribui la angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, poate evita sancțiunile prevăzute de Regulamentul UE privind metanul și poate aborda securitatea energetică.”

#emisii #poluare #gaz #sanctiuni #2Celsius #MihaiStoica #minedecarbune #captaremetan #scurgeridemetan #energie #sectorulenergetic #mineinchise #aer #methane #emissions #coalmines 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri