România poate ajunge în fața Curții de Justiție a UE pentru poluarea aerului cu PM10

Comisia Europeană (CE) a lansat, astăzi, un aviz motivat suplimentar, ca parte a procedurii de infringement, declanșată deja, în 2013, împotriva României, pe motiv că aceasta nu-și protejează cetățenii de poluarea aerului cu particule fine (PM10).

Comisia precizează că, potrivit rapoartelor, cetățenii din unele zone din București, Brașov și Iași sunt expuși încontinuu unor niveluri ridicate de poluare.

Acțiunea de azi, care este, din punct de vedere ethnic, un aviz motivat suplimentar urmează unei scrisori de punere în întârziere, suplimentare, transmisă României în februarie 2013. Dacă România nu ia măsuri rapide și eficiente, Comisia poate sesiza cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat al CE.

Potrivit codfiscal.net, odată declanșată, orice procedură de infringement parcurge mai multe etape: 1. ”scrisoare de punere în întârziere” – în care se precizează care sunt încălcările legislației comunitare. Această scrisoare, transmisă României în februarie 2013, reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia având rolul de autoritate de investigare; 2. ”observațiile statului membru” – conform prevederilor Art. 258 din TFUE statul membru are posibilitatea de a transmite Comisiei Europene observațiile sale ca răspuns la scrisoarea punere în întârziere; 3. „aviz motivat” – în cazul în care statul nu a transmis nici un răspuns sau, în urma analizării observațiilor primite de la statul în cauză (transmis astăzi); 4. ”răspunsul statului membru” și, în final, ”sesizarea la Curtea de Justiție a UE – „Saisine” – în cazul în care statul membru nu se conformează avizului motivat în termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justiție a UE (CJUE) (Art. 258 din TFUE).

Executivul european solicită României să ia măsuri „rapide și eficiente” pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil.

Comisia consideră că România nu a întreprins acțiunile necesare, încă din 2007, pentru protejarea sănătății cetățenilor și solicită României să ia măsuri de perspectivă rapide și eficiente pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil”, susțin reprezentanții CE.

Potrivit Comisiei Europene, România nu-și protejează cetățenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor și pot cauza astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar și deces prematur. În conformitate cu legislația UE, statele membre au obligația de a limita expunerea cetățenilor la particulele de acest tip.

Cetățenii din anumite zone din București, Brașov și Iași au fost expuși în mod aproape continuu unor niveluri nesănătoase de PM10 încă din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012”, se mai arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri