Romania, pe harta reciclarii

Text de Oana Neneciu

O fabrica de milioane

Un proiect 100% privat a pus Buzaul pe harta areciclarii europene. Prin investitia de 10 milioane de euro, GreenWEEE International a devenit cea mai importanta facilitate de reciclare a DEEE-urilor si un exemplu in ceea ce priveste tehnologia utilizata. Grupul de investitori este alcatuit din SC Romcarbon SA Buzau, cu o participatie de 72%, doua fonduri de investitii elvetiene, care detin 18%, si un investitor privat din Taiwan, cu 10%.

Inaugurarea fabricii din Buzau a marcat cel putin doua premiere in industria de reciclare din Romania: primul proiect privat de o asemenea anvergura de pe piata locala si prima unitate care abordeaza integrat procesul de reciclare si asigura toate etapele de defabricare si tratare a acestora.

„Prin investitia de 10 milioane de euro, Buzaul si-a consolidat pozitia de cel mai important punct de reciclare din Romania si unul dintre cele mai valoroase puncte de pe harta verde a Europei“, a declarat Marius Costache, director general GreenWEEE International SA Buzau.

Fabrica este amplasata la Frasinu, la aproximativ doi kilometri de Buzau, are o suprafata totala de 10.795 metri patrati, din care 6.100 metri patrati reprezinta zona de productie, si este deservita de o echipa de 40 de angajati.
 
Fabrica are o capacitate de procesare de peste 50.000 de tone de DEEEuri anual, iar cifra de afaceri estimata pentru primul an de functionare se situeaza intre 1 si 2 milioane de euro.

„Aici putem trata noua din cele zece grupuri de deseuri EEE. Deocamdata, nu putem recicla echipamentele de iluminat, dar precizam ca incepand cu 2010 vom incepe si tratarea acestora, pana atunci, putem trata toate celelalte feluri de echipamente electrice si electronice“, a explicat Marius Costache, director general GreenWEEE International.

Capacitatea fabricii e de aproape patru ori mai mare decat cantitatile de DEEE colectate neoficial in 2008. Anul trecut, s-au colectat, conform reprezentantilor reenWEEE, 14.000 de tone de DEEEuri, iar in 2007 – numai 2.600 tone de DEEE-uri. Fabrica din Buzau se pregateste insa pentru vremuri mai bune, cand, conform normelor europene, cantitatile colectate anual ar trebui sa treaca de 80.000 tone (4 kg pe cap de locuitor).

Cum se recicleaza un frigider?

GreenWEEE International este singura fabrica din Romania, conform reprezentantilor companiei, care prevede o instalatie de tratare a frigiderelor si aparatelor de aer conditionat. Aparatele sunt asezate pe banda si, in cateva minute, devin fragmete mici de diferite materii.

„Pe banda se asaza aparatele de aer conditionat si frigiderele dupa ce au suferit o pretratare. Aceasta consta in indepartarea gratarelor, a sertarelor din plastic si taierea cablurilor de alimentare. Banda le transporta apoi catre primul stadiu de extragere a freonului, unde are loc indepartarea freonului din motocompresor, urmata de decuparea acestuia. Dupa indepartarea motocompresorului, frigiderul sufera un prim proces de maruntire, in urma caruia se transforma in fractii de 50 de milimetri, care sunt fragmentate din nou, ajungand pana la 20 de milimetri“, ne explica Radu Clinciu, director tehnic-productie GreenWEEE International.

Dupa procesul de fragmentare, fractiile obtinute ajung pe o linie de sortare, de unde cad pe categorii: spuma poliuretanica, fier, cupru si aluminiu si mase plastice. „Aceasta instalatie are o capacitate de 50-55 de unitati pe ora, depinde de tipul si de marimea frigiderului. Din cate stiu, acest tip de instalatie exista numai la GreenWEEE International in acest moment“, mai explica Radu Clinciu.

„GreenWEEE aduce pe piata un nou model de business, prin care deseurile se transforma in materii prime secundare si se vor reintegra in procesul de productie“, explica Marius Costache.
 
Fabrica de la Buzau poate recicla aparate de uz casnic de mari dimensiuni, aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente informatice si de telecomunicatii, echipamente de larg consum, unelte electrice si electronice, jucarii, echipamente sportive si de agrement, dispozitive medicale, instrumente de supraveghere si control, distribuitoare automate. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri