Gărzile Forestiere au, de acum încolo, la dispoziție un sistem de raportare electronic, precum și o bază de date cu proprietarii de fond forestier, a declarat, marți, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Erika Stanciu.
Este incredibil ca după 25 de ani de la reîmproprietărirea cu păduri noi nu cunoaștem situația proprietarilor. Dacă nu cunoaștem nici nu putem acționa asupra celora care fac abuzuri”, a declarat Erika Stanciu.
Aceasta a explicat că până în acest an cele 9 Gărzi Forestiere au acționat ca entități distincte, iar ministerul a depus foarte mult efort pentru constituirea unei singure Gărzi Forestiere.
Agenții nu trebuie să se considere doar agenți de control. Ei trebuei să urmărească și monitorizeze implementarea legilației”,a mai spus Erika Stanciu.
Secretarul de stat a mai adăugat că s-a reușit să se îmbunătățească legea de funcționarea a Gărzilor Forestiere prin introducerea obligativității evaluării anuale de integritate.
SUMAL 2.0
De asemenea, reprezentantul MInisterului Mediului, în ultimul an s-a reușit îmbunătățirea a Sistemului de Urmărie a Masei Lemnoase (SUMAL).
Prin noul sistem se pot verifica amenajamentele silvice. Acestea reprezintă planurile în baza căruia se derulează toate activitățile din pădure, de la împăduriri până la exploatare.
De asemenea, prin măsura APV (acte de punere în valoare), administratorul vor înregistra în SUMAL fiecare arbore care va fi tăiat.