Romania nu gusta cianura

text de Roxana Pencea

La 7 ani dupa accidentul cu cianuri de la Mina Aurul din Baia-Mare, Romania, ca tara-gazda a acestui dezastru ecologic, are acum o oportunitate si o datorie morala fata de propriii cetateni si fata de statele vecine sa interzica folosirea acestei substante periculoase. In februarie 2007, doi senatori au initiat o propunere legislativa de interzicere a folosirii cianurii in sectorul minier. Mai multe partide parlamentare si-au declarat sprijinul oficial pentru aceasta propunere legislativa care va fi in curand supusa dezbaterii si votului in Camera Deputatilor.

Cianura in minerit

Lesierea cu cianuri permite extragerea granulelor microscopic de aur din minereurile cu concentratii minime si presupune:

– exploatarea in cariere de suprafata de dimensiuni uriase, asemenea unor cratere, ce distrug ecosistemul si lasa in urma peisaje selenare;

– zdrobirea unor cantitati imense de roca in bazine uriase si stropirea lor cu solutie de cianura ce separa aurul pentru procesarea ulterioara. Cianura descompune roca, extragand 97% din aur, inclusiv acele particule prea mici pentru a fi vazute cu ochiul liber;

– obtinerea dintr-o tona de minereu a aproximativ doua grame de aur;

– multiple riscuri. Un exemplu ar fi producerea acidului cianhidric, care este catologat drept gaz toxic de lupta conform Conventiei privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, deschisa spre semnare la Paris in 1993.

Riscuri asociate

Intre 1998 si 2006 au avut loc 25 de scurgeri, deversari si accidente in lumea intreaga ce au ca numitor comun cianura. Cauzele majore ale poluarii cu cianura au fost ruperea si fisurarea digurilor lacurilor de decantare (76%), ruperea conductelor (18%) si accidentele din timpul transportului (6%). Aceste accidente ridica o serie de intrebari legate de practicile si aplicarea reglementarilor in ceea ce priveste managementul cianurii. Cantitati incredibil de mici de cianura omoara pestele dintr-un rau, transformandu-l intr-un curs de apa mort. Printre efectele pe termen lung se numara poluarea panzei freatice, distrugerea vietii acvatice si otravirea unor specii de pasari. Otravirea cronica afecteaza pe termen lung reproducerea si dezvoltarea pestilor, iar pentru om – o lingurita cu 2% solutie de cianura este letala.

Perspective

Costurile prelucrarii cu cianura a aurului sunt si vor fi platite de contribuabilii romani. De exemplu, in urma accidentului de la Baia Mare, platitorii de taxe din Romania trebuie sa achite statului maghiar daune in valoare de 125 de milioane de dolari. Coalitia Romania fara Cianuri pune la dispozitia publicului pe pagina de internet www.faracianura.ro in formatii de -taliate privind necesitatea interzicerii acestei substante. Cetatenii pot vota pentru interzicerea cianurii in minerit si pot trimite o petitie catre deputatii din judetul lor pentru a-i convinge pe acestia sa mearga la vot, astfel incat cianura sa nu mai reprezinte o amenintare pentru mediul inconjurator din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri