Romania nu are niciun traseu de cicloturism semnalizat 

Cu toate ca este inclusa pe harta mai multor trasee europene de cicloturism, Romania nu are nici acum baza legala pentru marcarea acestor rute. Potrivit lui Geo Culda de la Asociatia ”Bate saua sa priceapa iapa”, Ministerul Turismului a inceput recent demersurile de reglementare, insa procesul este foarte lent. 

Desi exista turisti straini interesati sa descopere plaiurile Romaniei pe bicicleta, absenta infrastructurii ii descurajeaza. Cei mai curajosi se aventureaza pe traseele orientative existente, dar odata ajunsi in Romania descopera ca nu au cazare sau spatii de popas. Pe de alta parte, daca unele segmente de traseu sunt lipsite de orice dotari, altele sunt aproape imposibil de parcurs din cauza traficului intens. 

Cicloturismul a devenit o oportunitate speculata deja de mai toate tarile europene care i-au descoperit avantajele: atragerea de turisti, dezvoltarea comunitatilor locale, investitiile in infrastructura. 

Transilvania pe bicicleta, de la 700 euro

Romania are un potential imens prin frumusetea pesiajului si pozitionare. Unii operatori si-au dat seama de asta si ofera turistilor tururi organizate platite cu bani frumosi. 

Pe internet, strainii pot opta pentru o calatorie cu bicicleta in ”Dracula land”, achitand un pret de 770 euro. Calatoria dureaza 8 zile, timp in care amatorii, stransi in grupuri de cate 4-12 turisti, descopera Transilvania dand la pedale. 

Doritorii au ocazia sa vada orasele Brasov, Sighisoara si Sibiu, sa cunoasca traditiile locale si sa viziteze biserici, cetati, castele, bucurandu-se de aer curat si folosind un transport sustenabil. 

In pret este inclusa inchirierea unei biciclete si a unei casti de protectie, cazarea la pensiuni pentru 7 nopti, ghid in limba engleza, harta, transferul la aeroport si transportul bagajelor.

La noi se practica turism ”de aventura”

In cazul in care nu apeleaza la o agentie, turistii straini care se incumeta sa porneasca pe 2 roti prin Romania trebuie sa fie pregatiti si familiarizati cu emisiunea ”Tehnici de supravietuire”. 

Fara marcaje, fara posibilitati de cazare pe distante lungi, fara locuri de popas, biciclistii au ocazia sa simta fiorul aventurii imediat ce parasesc ruta europeana de ciclism si intra in tara noastra. 

”Daca ajung intr-o localitate, chiar daca nu exista hotel, vor gasi probabil un loc in care sa doarma, daca bat la usa primarului, preotului sau invatatorului. Dar strainii care cauta informatii pe internet pentru a calatori in Romania nu se pot baza pe asa ceva”, crede Ionut Maftei, de la agentia CarpatBike. 

Opinia lui e impartasita si de alti operatori care au inceput sa promoveze cicloturismul in Romania. 

”La noi se practica acum un fel de turism de aventura si trebuie sa depasim aceasta faza”, e de parere Florin Palade, reprezentantul AtuTravel. Agentia organizeaza tururi de biciclete in Dobrogea si Delta Dunarii. 

”Am identificat o oportunitate in traseele din zona Sulina. Toata lumea vrea sa mearga acolo sa se fotografieze cu bicicleta si cu placuta de la kilometrul 0. Desigur, traseul cu bicicleta trebuie alternat cu barca. Dobrogea este o alta ruta cautata. Soselele sunt foarte bune si nu este trafic intens”, a mai spus Florin Palade. 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Romania intra de azi pe un nou traseu european de cicloturism

Euro biciclistii vor trece prin Romania pe traseul Balkan Velo Trail

Campanie anti-furt. Ploiestenii isi pot inregistra bicicletele la Politie

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri