România monitorizează efectele ecologice din Marea Neagră după accidentul din Strâmtoarea Kerci

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat demararea monitorizării efectelor ecologice după accidentul din Strâmtoarea Kerci, prin prelevarea de probe din Marea Neagră. Autoritățile spun însă că există riscuri mici ca unda de poluare care a provocat un dezastru ecologic în zona Crimeei să ajungă pe litoralul românesc.

Operațiunea s-a desfășurat cu sprijinul navei Marina I a ABA Dobrogea-Litoral și a implicat participarea specialiștilor din cadrul MMAP, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” și altor instituții de profil.

Sursa: MMAP, 21 ianuarie 2025

Campania de monitorizare, care va dura patru-cinci zile, vizează analiza parametrilor fizico-chimici ai apei, inclusiv transparența, temperatura, oxigenarea, salinitatea și nivelurile de hidrocarburi petroliere, metale grele și micropoluanti organici.

Au fost stabilite 15 secțiuni de monitorizare, incluzând 27 de puncte de prelevare la diverse adâncimi, de la Golful Musura până la Vama Veche.

Ministrul Mediului Mircea Fechet, care a fost prezent astăzi la prelevarea probelor, și-a exprimat îngrijorarea față de impactul accidentului, dar a precizat că riscul ca unda de poluare să ajungă pe litoralul românesc este foarte mic, conform modelărilor matematice, care vizează viteza și direcția curenților marini, direcția și viteza vântului, temperatura apei Mării Negre și temperatura exterioară.

„Însă, uitându-mă pe hartă și văzând că Peninsula Crimeea – zona Sevastopol, zona Yalta – este undeva la jumătatea distanței dintre strâmtoarea Kerci și Constanța, nu pot să nu mă gândesc că, în aceste condiții, există, totuși, un risc, chiar dacă e foarte mic și acesta este și unul dintre motivele pentru care am solicitat colegilor, atât de la ABA Dobrogea-Litoral cât și celor de la institutele din Constanța, ca determinarea hidrocarburilor din apa Mării Negre să se facă cu o intensitate mai mare, tocmai pentru a avea semnale timpurii, pentru a ne ajuta să luăm anumite decizii dacă situația o va impune.”

„Deocamdată, monitorizăm și mergem pe principiul că e mai bine să fim în alertă decât să avem vreo surpriză care să pună turismul sau starea litoralului românesc în pericol”,

a spus ministrul Fechet.

Probele prelevate vor contribui la obținerea unor informații esențiale despre starea actuală a apelor Mării Negre și vor permite adoptarea unor măsuri adecvate în cazul în care situația o va impune.

La mijlocul lunii decembrie, două petroliere rusești, construite în anii ’60 și ’70, au fost grav avariate în timpul unei furtuni puternice din Marea Neagră, provocând scurgeri de hidrocarburi în strâmtoarea Kerci.

Serviciile ruse de urgenţă au demarat încă de atunci curăţarea unei porţiuni de circa 35 de kilometri din litoralul rus al Mării Negre.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE Pericol de poluare în Marea Neagră: două petroliere rusești s-au scufundat în strâmtoarea Kerci

Dezastru ecologic în Marea Neagră: Rusia declară stare de urgență

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri