România are cel mai vechi stoc de locuinte din Europa. De ce este important confortul interior

EFdeN a lansat Ghidul condițiilor de confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinte (BCR Bpl), document ce are ca unic scop îmbunătățirea calității locuirii în România.

România are cel mai vechi stoc de locuințe din Europa

Trebuie să conștientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuințe din Europa, conform datelor Euroastat. Avem blocuri de locuințe unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparații în ultimii 20 – 30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparații. Tocmai de aceea am decis să ne implicăm în susținerea acestui Ghid pe care îl considerăm extrem de util”, a declarat Lucian Anghel, președintele BCR Bpl.

Ghidul condițiilor de confort are rolul de a aduce la cunoștința publicului importanța confortului interior, care sunt factorii care îl determină, cum poate acesta să influențeze productivitatea și sănătatea locuitorilor și care sunt parametrii de luat în considerare în interiorul locuinței.

Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături etc clădirile au o influență critică asupra siguranței, sănătății și productivității noastre”, a spus Ana-Maria Ghiță, manager general EFdeN.

România are nevoie de 15 miliarde de euro pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor

Lumina naturală crește productivitatea muncii cu 18%

Un studiu al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) din 2014 arată că accesul către ferestrele cu vedere în exterior îmbunătățește funcțiile cognitiv și memeoria cu 10 – 15%, iar în spitale reduce perioada de internare cu 8,5%.

Accesul la lumina naturală crește productivitatea muncii cu 18%, iar în cazul elevizlor și studenților îmbunătățește performanțele acestora cu până la 14%.

Românii preferă casele eficiente energetic în locul celor mobilate cu gust

84% dintre români au cel puțin o problemă cu locuința

Conform unui studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menționat cel puțin o problemă cu locuința, iar 91% au cumpărat cel puțin un produs necesar pentru reparații.

Cele mai mari probleme cu locuința apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3.000 de lei pe gospodărie.

Potrivit președintelui BCR Bpl, cu toate că prețurile materialelor de cosntrucții folosite la renovarea caselor este similar cu cel din țările din regiune, salariul brut mediu lunar din România este de peste șase ori  mai mic decât în Austria și de aproape două ori mai mic decât în Slovacia sau Cehia.

10 propuneri pentru renovarea sustenabilă a clădirilor din România

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri