Reprezentantii primariei Orasului Geoagiu vor sa mai amenajeze o microhidrocentrala, de o putere instalata de 60 MWh, dupa ce anul trecut au pus in functiune o hidrocentrala similara, de 25 MWh.
Prima microhidrocentrala a fost amenajata intr-o zona cu apa termala, iar marele ei avantaj este ca poate fi folosita tot timpul anului, indiferent de anotimp, pentru ca apa nu ingheata. Primaria din Geoagiu este singura din tara care detine o asemenea sursa de energie curata, iar pentru amenajarea microhidrocentralei, cu o putere instalata de 25 KWh au fost alocati de la bugetul local 100.000 de lei. O parte din componente au fost obtinute prin sponsorizari. Cea mai importanta componenta – turbina – a fost asigurata de UCM Resita. Prin utilizarea acestei surse de energie ” verde ” sau regenerabila, autoritatile locale din orasul hunedorean Geoagiu au reusit sa reduca factura de energie electrica la iluminatul public cu 30 la suta. „In anul 2007, am reusit sa diminuam cu 20.000 de lei cheltuielile cu iluminatul public prin energia electrica debitata in sistem de microhidrocentrala orasului.
Tocmai de aceea, dorim sa mai construim o microhidrocentrala in aval de prima investitie, deoarece acum avem creata infrastructura necesara „, a declarat primarul orasului Geoagiu, Simion Maris. Mircohidrocentrala din Geoagiu a fost construita in zona unei cascade, unde s-a amenajat un baraj si o captare de apa. Energia produsa de aceasta este debitata in sistemul energetic national si valoarea ei este scazuta din factura Primariei Geoagiu.
ECOLOGIC
Autoritatile locale vor cere, in acest an, Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei emiterea de certificate verzi, cu ajutorul carora valoarea energiei electrice produse de microhidrocentrala va creste cu 30-40 la suta, a mai spus Simion Maris, care a precizat ca aceste certificate verzi vor putea fi tranzactionate pe bursa de energie. Conform unui program derulat de ANRE, la fiecare 10MW produsi prin surse de energie curata, nepoluante, se acorda cate doua certificate verzi de energie, care au o valoare considerabila. Urmatoarea microhidrocentrala – ce va fi amenajata in Geoagiu, in aval de prima constructie – va fi proiectata pentru o putere instalata de 60 KWh. Cu aceasta investitie, iluminatul public in orasul Geoagiu va fi asigurat, integral, doar prin „energie verde”.
Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Transilvania