Fabrica de formaldehida construita ilegal de compania Kronospan Sebes nu va mai fi demolata. Reprezentantii societatii care administreaza in prezent instalatia – Kronochem SA Sebes – au decis sa atace in instanta de contencios administrativ toate rapoartele de inspectie ale Garzii de Mediu Alba. In consecinta, conducerea Garzii de Mediu a fost nevoita sa renunte la cea de-a doua amenda in valoare de 100.000 de lei, care trebuia aplicata societatii Kronochem pana in 30 noiembrie 2007.
Dupa expirarea primului termen pana la care s-a solicitat demolarea instalatiei (sfarsitul lunii octombrie), compania din Sebes a incasat si achitat o amenda de 100.000 de lei data de Garda Nationala de Mediu, prin Comisariatul Alba. Atunci, firma a primit un nou termen de 30 de zile pentru a demola instalatia ridicata fara autorizatie de constructie si de mediu.
"Termenul a expirat la 30 noiembrie, dar, de aceasta data, Garda de Mediu nu a mai putut aplica nici o amenda, deoarece reprezentantii companiei din Sebes au contestat la Tribunalul Alba nota de constatare a inspectorilor de mediu", a precizat comisarul-sef Emilia Timis.
Comisariatul Alba a transmis o adresa Tribunalului, in care cere judecarea procesului in regim de urgenta. Primul termen a fost stabilit pentru 13 decembrie 2007. Reprezentantii Kronochem s-au abtinut sa faca declaratii pe aceasta tema.
De mentionat ca, in urma cu aproape o luna si jumatate, directorul de productie al companiei Kronospan Sebes, Adrian Bacila, a declarat ca presedintele Adunarii Generale a Actionarilor din cadrul concernului international a luat decizia privind demolarea instalatiei si aducerea terenului la starea initiala.
Ulterior, reprezentantii companiei au motivat intarzierea survenita prin faptul ca demontarea fabricii poate fi facuta doar de o firma specializata in operatiuni de asemenea anvergura, iar in Romania nu ar exista o asemenea societate.
Kronospan vizeaza punerea in folosinta pe platforma din Sebes a unei instalatii de formaldehida cu o capacitate anuala de 60.000 de tone. In prezent, la Sebes, functioneaza deja o instalatie de formaldehida, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an.
Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera