O suprafata de 761 de hectare din teritoriul comunei Arieseni din judetul Alba a fost declarata arie naturala protejata si, in consecinta, nu mai poate face obiectul investitiilor in turism. Noua arie protejata se gaseste in zona Vaii Cepelor, unde se preconiza dezvoltarea unui proiect turistic important pentru judetul Alba. Suprafata respectiva a fost declarata are protejata ca urmare a unui studiu comandat de Uniunea Europeana, in cadrul programului Natura 2000, care a scos in evidenta prezenta in zona respectiva a unor specii de plante foarte rare, printre care cea mai importanta este "Gentiana punctata". Natura 2000 este instrumentul principal pentru conservarea patrimoniul natural pe teritoriul Uniunii Europene si este o retea ecologica de arii naturale protejate.
Decizia va impiedica punerea in practica a unui proiect turistic. Proiectul, initiat de autoritatile locale si judetene din Alba, viza amenajarea in aceasta zona, aflata in apropierea varfului Curcubata Mare, a unor partii de schi, cabane, pensiuni si hoteluri. Localnicii din Arieseni sustin, insa, ca "Gentiana punctata" creste doar pe cateva sute de metri patrati si nu isi explica de ce a fost declarata are protejata o suprafata atat de mare. "Valea Cepelor a fost declarata arie naturala protejata recent prin hotarare de guvern, decizie care anuleaza orice sansa de investitii pentru o suprafata care era perfecta pentru amenajarea unei statiuni turistice de iarna. Singura solutie ce ramane Arieseniului este sa se caute alta zona care sa corespunda proiectului turistic si in care investitorii sa fie dispusi sa aduca bani", a declarat primarul Marin Jurj.
Pe de alta parte, acest proiect avea sanse relativ mici de a fi realizat in perioada urmatoare, din pricina neintelegerilor dintre reprezentantii administratiei locale si cei ai Consiliului Judetean. Conducerea CJ Alba nu este de acord cu modul folosit de conducerea Primariei Arieseni in dezvoltarea turistica a comunei.
O alta initiativa Natura 2000 a oprit o cariera de piatra intr-o alta comuna din Alba. Este vorba despre comuna Ocolis, unde exista Cheile Runcului si Cheile Pociovalistei. Administratia locala a primit din partea unei firme private oferta de a deschide o cariera de piatra. Legiferarea ca arie protejata a blocat investitia respectiva.