Lebedele negre de pe lacul unui aradean care locuieste in cartierul Micalaca sunt originare din Noua Zeenlanda, iar perioada in care fac oua si clocesc este la sfarsitul verii, inceputul toamnei. Cei cinci pui au venit pe lume in urma cu cateva saptamani si se pregatesc sa faca fata iernii care vine.
Zoltan Fazekas, cel care a adunat mai multe specii de pasari din mai multe colturi ale lumii, a spus ca lebedele negre fac intre patru si sapte oua abia cand au patru sau cinci ani, la doi ani dupa ce ajung la perioada maturitatii. Aradeanul a mai spus ca pentru perechea de lebede negre a amenajat in mijlocul iazului un cuib, unde au fost depuse ouale. "Masculul si femela au stat cu schimbul pe cuib. Femela statea ziua, iar masculul pe durata noptii. In fiecare zi a iesit cate un pui, iar la final din cele cinci oua a rezultat cinci pui frumosi", a afirmat Zoltan Fazekas. Chiar daca nu au inca pene, care vor aparea abia la varsta de trei luni, puii de lebada sunt foarte vioi si se joaca toata ziua pe iaz. Pentru ca noptile sunt racoroase, puii de lebada neagra sunt adapostiti intr-o incapere din apropierea apei. Pe durata zilei ei sunt aparati de pericole de parintii lor.
"Este foarte greu sa te apropii de pui. Daca vreo persoana straina se apropie de pui, cele doua lebede mari incep sa se agite si dau din aripi pana cand au simtit ca pericolul a trecut", a mai spus Fazekas.
Aradeanul a mai adaugat ca inmultirea lebedelor negre este o adevarata provocare pentru ca sunt foarte sensibile si se accepta foarte greu. Pentru ca lebedele traiesc, de regula, pe mare, ele prefera hrana pe baza de alge si peste.
Puii de lebada neagra au fost deja vanduti unor pasionati de pasari si vor ajunge in curtea noilor proprietari abia cand vor avea penele formate. O pereche de pui de lebede negre se costa cu 500 de euro.
CRESCATORIE
Lebede albe si negre, gaste "Magellan", gaste calugar, califar auriu, rate polare, rate mandarine, rate caroline sunt doar cateva dintre pasarile care convietuiesc in gradina aradeanului. Pasarile le-a adus din Olanda, Germania, Belgia, Austria si Ungaria. Hrana acestor pasari este cumparata din Ungaria si Germania si consta in mixturi de peste si alge marine. Pe iazul din Arad mai sunt si o pereche de rate "Hotentotta", cele mai mici din lume, dar si o rata din specia "Caraitoarea Europeana", cea mai mica din Europa.
Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Transilvania