O societate de caritate din Timisoara se chinuie de peste patru ani sa construiasca o clinica pentru persoanele cu HIV/SIDA in incinta Clinicii de Boli Infectioase si Pneumologie "Victor Babes". Terenul de 900 mp a fost primit gratuit de la Primarie, in 2003, pe o perioada de 49 de ani.
Singura conditie a fost ca lucrarile sa fie terminate in cinci ani, altfel terenul va reintra in posesia municipalitatii. santierul nu a pornit din cauza ca Agentia pentru Protectia Mediului Timis (APM) nu si-a dat acordul pentru
autorizatia de mediu. Motivul invocat a fost ca "suprafetele cumulate ocupa mai mult de 10% din suprafata spatiului verde din terenul identificat".
"Clinica este pentru oameni a caror tragedie personala este de neimaginat. Nu putem face nimic fara acordul de mediu. Am fost trimisi sa gasim alta locatie, dar acest lucru e imposibil pentru ca medicii sunt aceeasi cu cei din clinica de boli infectioase.
Vegetatia de acolo este tanara, fara o valoare importanta. Serviciul de Mediu Urban din Primarie a evaluat-o si am platit 10.000 de euro ca masura compensatorie, pentru ca asa cere legea", a declarat Adrian Popa, directorul executiv al societatii de caritate "Blythswood Romania", filiala Banat.
Medicii de la clinica "Victor Babes" recunosc ca acum bolnavii de SIDA sunt consultati in conditii improprii. "Nu putem sa ii consultam si sa le dam tratamentul in sectii, unde sunt pacienti cu tot felul de boli. De multe ori ii consultam pe holuri sau in ambulante. Avem o incapere la subsol care e cu igrasie. Avem trei saloane unde sunt internati cei cu forme usoare sau in faze terminale, majoritatea copii si adolescenti. S-a intamplat ca unii sa moara in patul de langa ei si ceilalti copii au fost foarte afectati", a declarat medicul Virgil Musta.
Valoarea investitiei care poate fi pierduta din pricina refuzului APM este de un milion de euro, bani stransi din donatii. Spitalul "Victor Babes" din Timisoara este centru regional de dispensarizare a infectiei HIV. Aici se afla sub observatie circa 640 de pacienti din judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Hunedoara din care 250 sunt minori, 200 sunt adolescenti si restul adulti.
Perntru mai multe informatii vizitati Romania Libera